VIDEO: Aanhouding van Zembla-verslaggever in UMC Utrecht

© Zembla
UTRECHT - Zembla heeft vandaag beelden vrijgegeven van de aanhouding van verslaggever Ton van der Ham, afgelopen vrijdag in het UMC Utrecht. De journalist zat daarna urenlang vast voor huisvredebreuk in het ziekenhuis.
Van der Ham was in het ziekenhuis voor een [link]https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1754921/openheid-bij-medische-missers-belangrijk-voor-patient-en-ziekenhuis-umc.html|lezing[/link] van Adrienne Cullen, een terminaal zieke patiënt die door een fout van het UMC niet meer genezen kan worden. De verslaggever wilde daarbij filmen, maar werd tegengehouden door een woordvoerder. Andere media waren wel welkom.
Volgens het UMC had Van der Ham zich niet aan de afspraken gehouden over het filmen bij de zaal. De woordvoerder van het ziekenhuis gaf aan de journalist niet te vertrouwen. [link]https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/statement-met-betrekking-tot-aanhouding-zembla-journalist-ton-van-der-ham-in-umc-utrecht|Zembla[/link] meent dat het tv-programma altijd duidelijk is geweest richting het ziekenhuis en dat het nooit afspraken heeft geschonden. Zembla maakte vier uitzendingen over de angstcultuur en patiëntveiligheid in het UMC.
Bij het statement van Zembla zijn meerdere video-fragmenten van de discussie tussen de woordvoerder en Van der Ham en zijn cameraman geplaatst. Op de beelden is te zien dat de verslaggever uiteindelijk door twee beveiligers uit het pand wordt gezet. Van 'agressief gedrag', dat geclaimd zou zijn door het ziekenhuis, is op de vrijgegeven beelden geen sprake. Na zijn aanhouding in de middag is hij 's avonds rond 22.30 uur vrijgelaten.
Het UMC Utrecht was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.
Woordvoerder houdt verslaggever tegen
Discussie woordvoerder en journalist
Aanhouding journalist in UMC Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.