RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Zuzu moet wachten op betere woonruimte

AMERSFOORT - Er is nog geen definitieve oplossing voor het gezin van Zuzu, dat lijdt onder slechte woonomstandigheden in het azc Amersfoort. Dat is de voorlopige uitkomst van een gesprek tussen de gemeente, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en hulpverleners dat vandaag plaatsvond.

Zuzu is een jongetje met het syndroom van Down. Samen met zijn moeder en zijn broer woont hij in een kleine kamer in het azc. Het gezin heeft geen verblijfsvergunning gekregen en zal worden uitgezet naar Irak.


CRISISOPVANG

Zuzu's broer Ali werd vanwege de gespannen situatie in een crisisopvang geplaatst. Hij komt deze week terug en krijgt een plek in een eenpersoonskamer.

Een structurele oplossing is er nog niet. Overmorgen praten de betrokken partijen verder. Een woordvoerder van de familie geeft aan dat de moeder opgelucht is, vooral over dat de dreigende overplaatsing naar een tweepersoonskamer van de baan is. Voorlopig blijft ze op haar huidige driepersoonskamer. Alle betrokken instanties zijn het er overigens over eens dat dat ook geen wenselijke situatie is.


PASSENDE OPLOSSING

"Er is een oplossingrichting besproken", aldus een woordvoerder van de gemeente Amersfoort. "Alle betrokkenen hebben de intentie om tot een passende oplossing te komen. Die is er op dit moment nog niet. Woensdag gaat het gesprek verder."

De gemeente laat verder weten dat het de bedoeling is dat een situatie als die waar Zuzu en zijn familieleden in zitten nooit meer mag voorkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht