RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Centraal Museum pakt uit met tentoonstelling over Jan Taminiau

1/5
UTRECHT - Modeontwerper Jan Taminiau wordt door de hele wereld bejubeld om koningin Máxima's kroningsjurk. Die diepblauwe jurk met schouderjas. Wie kent die jurk nou niet!

Maar Taminiau, die zijn atelier in Baambrugge heeft, maakt nog veel meer bijzondere outfits. Zijn meest bijzondere werken worden vanaf vandaag tentoongesteld in het Centraal Museum in Utrecht.

"Na tentoonstellingen met Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Iris van Herpen is het opnieuw tijd voor een unieke en gedurfde samenwerking met een van Nederlands grootste modetalenten. In deze bijzondere tentoonstelling is er een nauwe samenwerking met Jan Taminiau; het belooft hierdoor een heel verrassende en persoonlijke tentoonstelling te worden", aldus Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum.


WAUW-FACTOR

Conservator Nienke Bloemberg is ook hartstikke blij met de nieuwe tentoonstelling. "Heel veel lievelingen van Taminiau die bekend zijn bij het publiek, zijn er te zien. Al dat handwerk waar hij om bekend is, is in het echt nog veel mooier. Alle stukken hebben echt de wauw-factor."

In totaal gaat om ongeveer honderd creaties die te zien zijn. Het gaat om stukken die alleen zijn gedragen tijdens shows maar ook de wat normalere couture-stukken. Verder is er ook nog kleding te zien uit privéverzamelingen.


INSPIRATIE

"Ons uitgangspunt was om al het prachtigs te laten zien. Maar wat deze tentoonstelling zo uniek maakt, is dat hij zo genereus is geweest in het feit dat mensen worden meegenomen in zijn hoofd. We laten zijn inspiratiebronnen zien en we laten het werkproces zien. Dat gaat onderscheidend zijn, omdat mensen dat niet van hem verwachten", aldus Bloemberg.

Taminiau zal ook zelf in het museum aanwezig zijn om over zijn werk te praten en in gesprek te gaan met museumbezoekers. Dat zal gebeuren op 3 mei, 7 juni, 5 juli en 2 augustus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht