RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM eist 2,5 jaar cel en tbs tegen misbruikverdachte Bart C: "Je hebt heel veel kapotgemaakt"

1/3
DE BILT/UTRECHT - Bart C. geeft toe dat hij als medewerker van kinderdagverblijf Partou in De Bilt meerdere meisjes seksueel heeft misbruikt. Hij heeft een vreemde fetisj en liet daarom de kinderen in zijn kruis schoppen. Het OM eist daarom tweeŽnhalf jaar cel en een tbs-behandeling.

Niet alleen moesten de meisjes schoppen, soms liet de 27-jarige Utrechter zijn geslachtsdeel ook aanraken. Terwijl dat gebeurde bevredigde hij zich af en toe. Andere kinderen keken toe en hij vertelde zijn slachtoffers dat ze er niets over mochten vertellen aan hun ouders.


RARE FETISJ

"Ik raakte de kinderen zelf niet aan", vertelde C. in de rechtbank. "Ik dwong ze niet. Maar ik stond er te weinig bij stil of het schadelijk voor ze zou zijn." De Utrechter verklaarde verder dat hij last heeft van een fetisj. Zo vroeg hij meerdere slachtoffers of ze hem in zijn kruis wilden schoppen. "De fetisj-Bart nam het over van de echte Bart."

Het misbruik gebeurde niet alleen in het gebouw van Partou zelf, maar ook in de kleedkamer van FC De Bilt en in de bosjes toen de kinderen buiten mochten spelen. Naast de gevangenisstraf en tbs eiste het OM ook dat C. niet meer in de gemeente De Bilt mag komen.


VERKLARINGEN SLACHTOFFERS

Tijdens de zitting mochten ook ouders van slachtoffers hun verhaal doen. "Je hebt door jouw walgelijke praktijken vertrouwen geschonden", zei een vader. "Je hebt veel, heel veel kapotgemaakt." Een moeder verweet C. dat hij gewoon is blijven werken bij Partou terwijl hij wist dat hij een seksuele stoornis heeft.

Een andere moeder las een verklaring voor namens haar dochter. "Ik mocht niets zeggen. Hij noemde mij zijn slaafje. Ik heb niets verteld omdat ik bang was dat hij mij iets aan zou doen." C. hoorde de slachtofferverklaringen huilend aan.

C. bood in de rechtbank zijn excuses aan. "Dit had nooit mogen gebeuren", zegt hij terwijl hij in huilen uitbarst. "Ik heb misbruik van de meisjes gemaakt. Dat zal ik nooit meer doen. Kinderen horen dit niet mee te maken."


ONVOLDOENDE OPENHEID

Ondanks de excuses en schuldbesef benadrukte het OM dat C. niet altijd openheid van zaken heeft gegeven. Zo gaf hij in eerste instantie slechts twee misbruikgevallen toe. Ook vandaag weer paste hij zijn verklaring soms aan. Bovendien relativeerde hij zijn rol en legde hij de schuld deels bij de kinderen. Het OM neemt hem die houding kwalijk.


BEHANDELING

Een psycholoog en een psychiater benadrukten, net als het OM, dat C. psychisch behandeld zal moeten worden. Daarna kan worden bekeken welke begeleiding hij nodig heeft bij zijn terugkeer in de maatschappij.


EIS TE HOOG

Advocaat Chris Hesen vond de strafeis voor zijn cliŽnt veel te hoog. C. is volgens hem "geen pedofiel roofdier dat jaagt op kinderen". Ook zei Hesen dat de geruchtmakende strafzaak rond de Amsterdamse crŤchemedewerker Robert M. mogelijk de reden is dat justitie nu een hoge strafeis neerlegt.

Hesen zei verder dat hij het zich moeilijk kan voorstellen dat de slachtoffers ernstige trauma's hebben opgelopen. Dit omdat de kinderen lacherig gedaan zouden hebben over het misbruik. Ook benadrukte hij dat C. zelf nooit kinderen heeft betast of uitgekleed.

Volgens de advocaat is het leven van C. compleet overhoop gegooid. Hij deed in de gevangenis een zelfmoordpoging en zijn vrouw is bij hem weg. Daarom pleit Hesen voor een taakstraf en acht maanden cel, net zo lang als hij tot nu toe in voorarrest heeft gezeten.

Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht