RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Zieke Jannica (29) krijgt net op tijd nieuwe lever

VEENENDAAL - De 29-jarige Jannica van Barneveld uit Veenendaal heeft een nieuwe lever gekregen. Dat laat goede vriend Rogier Pelgrim namens de familie aan RTV Utrecht weten. "Het is allemaal nog wel heel spannend en kritiek."

Het verhaal van de Veenendaalse kwam in de publiciteit doordat een arts uit Nieuwegein hoorde van haar casus. Gor Khatchikyan besloot er een post aan te wijden op Facebook en vervolgens werd het meer dan drieduizend keer gedeeld.


DONATIE

Khatchikyan uitte op Facebook hoe moeilijk nabestaanden toestemming geven voor donatie als patiŽnten komen te overlijden. Volgens de ic-arts is dat soms moeilijk om mee te maken omdat voor patiŽnten zoals Jannica iedere seconde telt in de strijd om te blijven leven. Jannica had ook een hele lever nodig en kon dus niet geholpen worden door een match die een deel van de lever afstond. Dat maakte haar verhaal extra bijzonder volgens de arts.

De hulp voor de Veenendaalse kwam snel nadat de arts haar casus deelde op Facebook. "Het is misschien goed om te zeggen dat Gor Khatchikyan niet de arts is van Jannica. Hij is gewoon heel erg begaan met haar verhaal. We zijn heel dankbaar dat er nu weer aandacht is voor orgaandonatie", aldus Pelgrim.


UPDATE

Dat Khatchikyan erg begaan is, bleek vanochtend weer. Hij gaf op Facebook weer een update over Jannica na de transplantatie. "Uiteraard is zij nog erg zwak en kritiek ziek. Als het de goede kant op blijft gaan, mag ze vandaag van de beademing af. De komende tijd is een zware tijd van herstel. De intensivisten, verpleegkundigen en het transplantatieteam hebben echt geweldig werk gedaan!!!", aldus de arts uit Nieuwegein.


TOEKOMST

Khatchikyan hoopt dat het verhaal van de jonge moeder ook de komende tijd niet vergeten gaat worden. Volgens hem is het belangrijk dat er over orgaandonatie gepraat blijft worden. "Graag blijf ik met iedereen in gesprek over de bezwaren en het belang van orgaandonatie. Maatschappelijke discussie hierover is erg belangrijk en actueel. We hebben namelijk met z'n allen verantwoordelijkheid in hoe we voor onze zieke medemens zorgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht