RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Lerarentekort: Krijgen onze kinderen straks les van een computer?

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Moeten middelbare scholen meer computers inzetten in de klas? Met die vraag worstelen 35 schoolbesturen in Midden-Nederland. Het lerarentekort in het voortgezet onderwijs is groot en neemt naar verwachting in onze regio de komende jaren alleen maar toe.

Schoolbesturen kijken naar traditionele oplossingen zoals het werven van nieuwe docenten, maar zijn ook bezig met innovatie. Manon Koldewijn is projectmanager namens 35 schoolbesturen in onze regio. "We hebben te maken met een structureel tekort, dat laten studentenaantallen (op de pabo's, red.) zien," zegt ze. "Andere doelgroepen hebben wel belangstelling om in het onderwijs te treden, maar tegelijkertijd groeit de economie en worden andere sectoren aantrekkelijker."

Schoolbesturen zijn dus hard op zoek naar manieren om het tekort aan docenten in de kiem te smoren. Innovatie staat hoog op het lijstje van scholen. Het gebruik van computers en apps in de klas neemt al toe om lessen uitdagender te maken en dat zal in de toekomst worden uitgebreid is de verwachting.


KRITIEK

De Algemene Onderwijsbond (AOb) in Utrecht reageert in het AD kritisch op de plannen om meer les te gaan geven via computers. Die moeten niet gebruikt worden om het lerarentekort op te vullen. "Er kunnen allerlei technische problemen ontstaan en de interactie tussen leerling en docent is minder," aldus een woordvoerder van de bond in de krant.


LERAAR ONVERVANGBAAR

De computer die de docent vervangt? Zo'n vaart zal het volgens Manon Koldewijn niet lopen. "We willen het gesprek voeren over een andere manier van onderwijs geven en technologie gebruiken zou een oplossing kunnen zijn." Klassen met alleen een beeldscherm in de klas ziet Koldewijn niet gebeuren. "Voor goed onderwijs zijn docenten nog steeds heel belangrijk en dat blijft ook zo. Docenten maken het onderwijs. De uitdaging is wel dat als er te weinig zijn, we technologie kunnen gaan gebruiken als hulpmiddel. Daarover willen we de dialoog voeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht