RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Regio Utrecht wil meer opleidingsplekken voor bouwtalenten

1/3
UTRECHT - In de regio Utrecht is er een groot tekort aan vakkrachten in de bouwsector. Het gaat om installateurs, timmermannen, bouwvakkers, stucadoors en ga zo maar door.

Gemeenten, woningcorporaties en vakopleidingen slaan de handen ineen en willen daar zo snel mogelijk wat aan doen. Ze gaan namelijk meer opleidingsplekken creëren voor leerlingen en mensen die willen overstappen naar een nieuwe sector.

Student Lysandro vindt dat een goede zet. Hij zat eerst in het leger, maar dat bleek geen gelukkige keuze. "Ik wil nu stucadoor worden. Ik heb een carričreswitch gemaakt omdat het voor mij tijd was voor een andere uitdaging. Ik heb wel echt gekeken wat nu en in de toekomst goed bij mij past. Je moet niet zo maar een vak kiezen", zegt de student.


OPLEIDING TALETEN

Bij Bouwmensen Utrecht kunnen mensen terecht voor een opleiding in de bouwsector. Jos Visser, directeur van het opleidingsinstituut, is blij dat er steeds meer enthousiaste mensen zoals Lysandro bewust voor de sector kiezen.

Volgens hem is het noodzakelijk dat ook de sector vernieuwt zodat de bouwsector weer voldoende vakkrachten voortbrengt. "Er zijn in de provincie nauwelijks vmbo-scholen met een techniekopleiding. Maar het begint wel op het voortgezet onderwijs. We hebben hier een fantastische samenwerking met het Cals College in IJsselstein, in Schoonhoven zit nog een vmbo, Maarsbergen eentje en dan Breukelen. En dat is voor de hele regio", aldus Visser.


PROVINCIE

Gedeputeerde Pim van den Berg zal er namens de provincie alles aan doen om de sector te steunen. Volgens hem is het belangrijk dat alle vacatures die er zijn, zo snel mogelijk vervuld worden. Want de nood is hoog.

"In 2016 hadden we achthonderd vacatures in de bouw en installatietechniek. Dat is nu opgelopen naar twaalfhonderd, maar de eerste cijfers van 2018 zijn nog niet bekend.We hebben veel mensen nodig, wat de bouw trekt enorm aan. De provincie Utrecht is enorm hot om te willen wonen", aldus Van den Berg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht