RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Boek over de Utrechtse misdaadwereld

1/2
UTRECHT - Nederlandse misdaadboeken gaan over Amsterdam, maar 'Crimineel Utrecht' brengt hier verandering in. De schemerige wereld van de misdaad in onze regio komt hierin uitgebreid aan bod.

In het boek van Evert van der Zouw en Daniel M. van Doorn worden veel geruchtmakende zaken tot in detail beschreven. Bekende namen die voorbijkomen zijn die van seriemoordenaar Hans van Zon en zijn leermeester 'Oude Nol', Bertus Kwarten, Henk Rommy, de 'Utrechtse Seksbaron' en Bertie Cirkel. Ze hebben allemaal een ding gemeen: ze zijn crimineel actief geweest in de regio Utrecht. Ook minder bekende criminelen, oplichters, asociale inwoners en bajesklanten passeren de revue. Daarnaast komen de Utrechtse prostitutiewereld, de woonwagengemeenschap, motorclubs, drugshandel en witwaspraktijken aan bod.

UTRECHTSE DETAILS
"We hebben hier drie jaar aan gewerkt", vertelt Van der Zouw. "De meeste mensen kennen het verhaal van iemand als Hans van Zon wel, maar wij hebben geprobeerd om zoveel mogelijk Utrechtse details naar voren te halen. Zo moet het een feest der herkenning worden. Utrechters die het lezen moeten denken: oh, dat is dus bij mij om de hoek gebeurd. Of: daar fiets ik altijd langs op weg naar mijn werk."

Van Doorn en Van der Zouw doken in stadsarchieven, lazen vele oude kranten en plozen rechtbankverslagen na. Ze legden contact met nabestaanden, juristen en politiemensen, journalisten en met een aantal criminelen. Bovendien bezochten ze de belangrijke 'plaatsen delict' en vele rechtbankzittingen.

VOORWOORD
Henk Orlando Rommy, alias 'Zwarte Cobra', schreef vanuit de gevangenis een voorwoord voor in het boek. Rommy zit in de cel in Amerika. Hij zou meegewerkt hebben aan de voorbereiding voor een grote XTC-smokkel. Zelf ontkent hij.
Interview met schrijver Evert van der Zouw


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht