Natuurlijk Zoëy: de eerste Nationale Bijentelling

RHENEN - Bijenkoningin Sonne Copijn loopt met Eddy tussen de bloeiende uiterwaarden nabij Rhenen op zoek naar bijen. Het is niet zo warm die dag dus de vraag is of ze wel bijen tegenkomen, want bijen houden van warm weer. Sonne: "Misschien zien we wel een hommelkoningin die er ondanks de kou op uit gaat om haar kroost te voeden."
De helft van alle 358 Nederlandse wilde bijensoorten wordt bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Sonne: "Wat eten we als er geen bijen meer zijn? 75 procent van al ons voedsel moet bestoven worden. Dat betekent dat van elke vier happen eten, we er drie te danken hebben aan de bijen."
De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit komt vooral door de intensieve grootschalige landbouw maar ook door de verstedelijking, verstening van tuintjes en minder diversiteit in ons openbaar groen.

HELP DE BIJ

Wat kunnen wij voor de bijen doen? Niet alle wilde bijen hebben een bijenhotel nodig, of bloemen in de tuin, sommigen zijn bijvoorbeeld al tevreden met wilgen aan de slootkant. En bijen worden niet blij van gazons als een biljartlaken. Sonne: "Niet maaien! Vooral de paardenbloemen en de madeliefjes laten staan."

PROPOLIS

Bij een omgevallen populier plukken Sonne en Eddy wat knoppen waarvan ze het beschermende bruine vliesje eten. Het zoete spul, propolis, wordt door honingbijen verzameld voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals het bekleden van de honingraat om ziektes buiten de deur te houden. Sonne: "Het is hun apotheek, het is antibacterieel en antiseptisch." Eddy: "En het smaakt ook nog eens heel erg lekker!"
Tachtig procent van de bijen zijn wilde bijen, ze leven solitair en broeden in de bodem. In deze periode komt bijvoorbeeld de pop van de grijze zandbij uit en kruipt de grond uit. Ze voedt zich uitsluitend met het stuifmeel en de nectar van de wilgenkatjes, andere bloemen vindt ze niet lekker.

BIJEN TELLEN

Dit weekend, 21 en 22 april, is de eerste
.
De telling moet bijdragen aan een grotere kennis over onze bijen. Als we meer weten over bijen, kan de bij beter geholpen worden. Sonne Copijn zet zich in voor de bijen met de stichting Bee Foundation.
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Natuurlijk Zoëy: Wilde bijen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.