RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Deze zomer geen rondvaart in IJsselstein door brand

1/2
IJSSELSTEIN - lstein moet het dit jaar zonder rondvaart doen. Normaal gesproken kunnen mensen vanaf begin mei een rondje door de gracht varen om het historische centrum van een andere kant te bekijken, maar Stichting Yselvaert heeft geen boten meer.

Twee boten hebben ze nodig om echt een rondje te varen in de gracht, omdat halverwege de gracht een brug is waar de boten niet onderdoor kunnen. De passagiers stappen dan via land over op de andere boot om het rondje af te maken. Maar de rondvaartboten zijn eind januari in vlammen opgegaan bij de brand bij jachthaven Marnemoende.

De boten liggen hier elk jaar, zegt Kees Mulder, voorzitter van stichting Yselvaert: "Ze lagen daar voor onderhoud in de winterstalling. Elk jaar knappen we ze op. 's Zomers liggen ze hier in de gracht in onze eigen stalling. Maar ja, we zijn ze kwijt!"

FONDSEN
Het bestuur van de stichting probeert via fondsen geld te werven voor de aanschaf van twee rondvaartboten. Via de verzekering en een bijdrage van de gemeente IJsselstein van tienduizend euro kunnen ze mogelijk één boot kopen, maar dat is niet voldoende. Er is echt een tweede boot nodig.

KONINGSDAG
Met Koningsdag gaat Yselvaert wel varen. Voor die speciale gelegenheid lenen ze een boot van jachthaven Marnemoende. Op die manier hopen ze zichtbaar te blijven ook al varen ze het zomerseizoen niet.

SCHIPPERS
De stichting werkt vooral met vrijwilligers. De schippers zijn dus ook vrijwilligers die met plezier de bootjes door de gracht varen en over IJsselstein vertellen. Schipper Fits Endert zal het varen wel gaan missen. "Dan zal ik een boot moeten huren, maar nee dan maar niet. Ik wacht wel een jaartje en dan komt het wel weer goed."
Deze zomer geen rondvaart in IJsselstein door brand


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht