Oud-defensieminister Hillen over verhuizing mariniers: "Ophef verbaast me"

SOESTERBERG/SOESTERBERG - Volgens oud-defensieminister Hans Hillen (CDA) gaat de verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen gewoon door. Dat zegt hij in een gesprek met RTV Utrecht. "De ophef is verbazingwekkend. Mijn besluit van destijds is goed doordacht en dat er nu zeven jaar na dato weer over gesproken wordt, is wel wat laat."

MOSTERD NA DE MAALTIJD

Volgens Hillen is
om de mariniers te verplaatsen naar de Zeeuwse kust onder andere het gevolg van de starre houding van de gemeente Utrechtse Heuvelrug destijds. "Er kon niets op dat terrein, alles werd tegengehouden. Toen het besluit eenmaal was genomen, kwam er ineens een businessplan waarin stond dat uitbreiden plotseling wel kon. Het was allemaal de mosterd die na de maaltijd geserveerd werd", zegt Hillen. "Ik heb het nooit serieus genomen."
Volgens Hillen is de keus voor Vlissingen, waar volgens hem intensief contact met de soldaten, de provincie en hoge ambtenaren van het ministerie aan vooraf ging, ook om een andere reden een logische. "De mariniers zijn zeesoldaten en dan is Zeeland de juiste plek voor een basis. Daarnaast is de oprichter zeeheld Michiel de Ruyter in die plaats geboren. Zijn standbeeld staat er."

CADEAUTJE AAN PEIJS

Anno 2018 beweren betrokkenen uit die tijd dat de bouw van een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen een afscheidscadeau was voor Hillens partijgenoot Karla Peijs. Zij was in die periode commissaris van de Koningin in Zeeland, een provincie die leegliep en wel een boost kon gebruiken. Onder andere oud-VVD-kamerlid Ybeltje Berckmoes schreef erover in haar boek 'Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn'.
Hillen noemt de beschuldiging klinkklare onzin: "Wat moet ik daar op zeggen? Iedereen kan dingen zeggen. Ik heb ook sinterklaasliedjes gelezen die niet kloppen. We leven in een tijd van nepnieuws. Als iedereen maar interessant wil doen over de ruggen van een ander en we gaan er ook nog aandacht aan besteden dan maken we sommige mensen veel te belangrijk."

LEEGLOOP KORPS GEEN OORZAAK VERHUIZING

De afgelopen periode keerden steeds meer mariniers het korps
toe. Aanleiding zou de verhuizing naar Vlissingen zijn waar veel mariniers en hun gezinnen niet op zitten te wachten. Volgens Hillen valt dat allemaal wel mee. "Ik denk dat het te maken heeft met de algehele malaise die sowieso bij de krijgsmacht de afgelopen jaren heeft toegeslagen en die ik heel goed begrijp. Want de Nederlandse staat is de laatste tijd een hele slechte werkgever geweest voor militairen in Nederland."

Oud-defensieminister Hans Hillen vertelt zijn visie op de verhuizing van het Korps Mariniers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.