Tweede Kamer ziet fusiegemeente Vijfheerenlanden wel zitten

VIANEN - De Tweede Kamer staat grotendeels positief tegenover het samenvoegen van Vianen, Zederik en Leerdam in de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Dat bleek vanavond tijdens een debat in Den Haag. Wel werden er twijfels uitgesproken over het invullen van de praktische kanten, omdat de provincie Utrecht uitgebreid wordt met een deel van Zuid-Holland.
Zo'n anderhalf uur later dan gepland ging het debat rond 22.45 uur van start. Zeven partijen gaven hun visie op de herindeling van de drie gemeenten. Daaruit bleek dat een Kamermeerderheid wel heil ziet in de fusie. "Het draagvlak is aanwezig en Vianen, Zederik en Leerdam zijn er zelf uitgekomen", vertelde Roelof Bisschop van de SGP. Daar sloot de VVD zich bij aan. "Het is democratisch gewaarborgd en de vertegenwoordigers zijn democratisch gekozen: dan is het voor onze fractie prima."

"NIET EENVOUDIG"

Ook de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA en D66 spraken hun instemming uit over de samenvoeging en de positieve manier van afhandeling binnen de gemeenten. Wel werden er door alle partijen nog veel vragen gesteld over de wijziging van de provinciegrenzen. Dat zou problemen voor de gemeenschappelijke regelingen kunnen opleveren. "Het is geen eenvoudige overgang", aldus Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de Veiligheidsregio, en de GGD, en de omgevingsdienst? En welke kosten zijn er allemaal aan verbonden?"
Voor de SP zijn deze vraagstukken zo belangrijk, dat ze in het debat lieten weten tegen te zullen stemmen. "Er komt zoveel bij kijken, en waarom?" vroeg Kamerlid Ronald van Raak. "De gemeente Zederik bestaat uit allemaal kleine dorpjes en is zelf nooit een geheel geworden. Hoe moet dat dan ooit samengaan? Ik vind het gerommel."

TOESCHOUWERS

De publieke tribune was goed gevuld met een grote groep raadsleden en betrokkenen uit Vianen, Leerdam en Zederik. Zij vertrokken vanmiddag samen met burgemeester Wim Groeneweg naar Den Haag om het debat te volgen. "We zijn heel benieuwd wat er gezegd gaat worden", zei Groeneweg vooraf. "Het is een enorm traject en vanavond is toch wel een belangrijk moment, het voelt als een soort slotakkoord. Dat er vandaag in Den Haag over jouw gemeente gesproken wordt, dat is wel bijzonder."
Volgens RTV Utrecht-verslaggever Caroline Geijsman, die meereed in de bus, was de sfeer onderweg gezellig. De raadsleden willen van start met de nieuwe gemeente en spreken al over de gemeenteraadsverkiezingen in november. Volgens Tirtsa Kamstra van de ChristenUnie in Vianen is dat niet zo gek. "We hebben de afgelopen drie jaar kunnen wennen aan het idee en we willen nu gewoon graag beginnen!"

Onze verslaggever stapte mee in de bus, en ook burgemeester Groeneweg was bij het debat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.