RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bezorgde omwonenden hoogspanningskabels Veenendaal: 'Nu doorpakken'

VEENENDAAL -

Bewoners in Veenendaal willen dat de provincie snel ingrijpt bij de hoogspanningskabels boven de stad. De Gezondheidsraad bracht vandaag een rapport met daarin waarschuwingen over de risico's voor kinderen die bij zo'n hoogspanningskabel wonen. Langdurige blootstelling aan magnetische velden bij de kabels kan zorgen voor een verhoogd risico op kinderleukemie en hersentumoren.


VEENENDAAL

In Veenendaal maakt een bewonersorganisatie zich al jaren zorgen over de hoogspanningskabels en de risico's die dat met zich mee kan brengen. Michael Melssen in Veenendaal is al jaren bezig met het onder de grond krijgen van kabels: "Dit rapport is nog meer reden om nu door te pakken. Die kabels moeten gewoon onder de grond. Maar niet alleen bij ons, dit geldt voor 25 gemeenten in Nederland. Wij willen de provincie Utrecht vragen om nu door te pakken."


ONDERGRONDS

De drie kilometer aan kabels die nu boven de Veenendaalse woningen hangen zouden volgens de bewoners onder de grond moeten. Maar de Gezondheidsraad stelt in het rapport dat dat geen goede oplossing is. 'Magnetische velden laten zich niet tegenhouden door bodem of bouwmaterialen'. Michael Melsen denkt toch dat het een goede oplossing is voor Veenendaal. "Het klopt dat magnetische velden ook door de grond heen komen, maar je moet er dan voor zorgen dat het magnetische veld zo klein mogelijk is. En dat kan ondergronds veel beter dan boven de grond."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -