RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ontsluitingsweg Vathorst-West is noodzakelijk: vrees bij omwonenden

1/3
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/AMERSFOORT - mersfoort doorgaat met de bouw van Vathorst-West, dan moet er een extra ontsluitingsweg naar de A1 komen. Dat is gebleken uit twee onderzoeken die in opdracht van de gemeente Amersfoort zijn uitgevoerd. Dit nieuws heeft grote gevolgen voor de inwoners van buurtschap Zevenhuizen, bij Bunschoten.

Uit de verschillende rapporten is gebleken dat als de wijk Vathorst-West gebouwd is het verkeer in Amersfoort op meerdere plekken zal vastlopen. Ook wanneer de gemeente de bestaande wegen optimaliseert. Gevolg is dat een extra ontsluitingsweg naar de A1 over het grondgebied van de gemeente Bunschoten noodzakelijk is.

ZEVENHUIZEN
Het buurschap ziet Amersfoort de afgelopen jaren letterlijk dichterbij komen en vreest de aanleg van de ontsluitingsweg. Inwoners zijn bang dat de weg hun uitzicht wegneemt en veel luchtvervuiling en geluidshinder veroorzaakt.

Amersfoort heeft begrip voor de situatie van de Zevenhuizenaren. De gemeente heeft dan ook betaald voor een tweede onderzoek, waar de inwoners van Zevenhuizen om hadden gevraagd. "We wilden weten of het echt nodig was", legt inwoner Harm Kranenberg uit. Nu blijkt dat de weg inderdaad noodzakelijk is, werken de bewoners van de Zevenhuizerstraat mee aan het plan.

TWEE VARIANTEN
Wel hebben de inwoners van het buurtschap een duidelijke mening over de route die de nieuwe ontsluitingsweg zou moeten afleggen. Van de zes mogelijke varianten zijn er nog twee over. Er moet nog een keuze gemaakt worden tussen een noordelijke variant (blauw) en een zuidelijke variant (rood).

De inwoners van Zevenhuizen hebben de minste bezwaren tegen de zuidelijke variant. Deze weg loopt vlak langs de A1 en komt daardoor maar een klein stukje over het grondgebied van Bunschoten. Ook die gemeente geeft de voorkeur aan de zuidelijke variant, want de gemeenteraad liet eerder al weten helemaal niet op de ontsluitingsweg te zitten wachten. Bovendien loopt er op de plek van de zuidelijke variant op dit moment al een weg, de Lindeboomseweg, die alleen aangepast hoeft te worden. "Die optie is dus veel goedkoper en efficiŽnter voor Amersfoort", vertelt Harm Kranenberg.

Toch heeft de gemeente Amersfoort nog niet gekozen voor deze variant. De zuidelijke weg heeft namelijk een groot nadeel. "We weten dat Rijkswaterstaat knooppunt Hoevelaken gaat aanpakken", legt Hans Buijtelaar, wethouder Amersfoort uit. "En wat je niet wil is dat die weg ingehaald wordt door de verbreding van de A1."

Of de ontsluitingsweg daadwerkelijk wordt aangelegd blijft nog de vraag, omdat Amersfoort nog moet beslissen over de bouw van Vathorst-West. Als de gemeente Amersfoort vervolgens toch kiest voor de noordelijke variant, dan laten de inwoners van Zevenhuizen het er volgens Kranenberg niet bij zitten. "Dan zullen wij doorvechten tot we onze zin krijgen."
Ontsluitingsweg Vathorst-West is noodzakelijk


 | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht