Burgemeester Naafs over verhuizing kazerne: "Schokkend dat Hillen ons niet serieus nam"

DOORN - Het nieuws dat het 39 pagina's tellende plan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug om de marinierskazerne in Doorn te houden in 2012 door de toenmalige defensieminister Hillen nooit serieus is genomen, is bij burgemeester Naafs als een bom ingeslagen. "Het geeft de arrogantie weer van de manier waarop er destijds besluiten zijn genomen."

MOSTERD NA DE MAALTIJD

Oud-minister Hillen zei dinsdag in een
met RTV Utrecht dat het plan van de gemeente om de marinierskazerne te verbouwen veel te laat kwam. "In de periode daarvoor was er niets op het terrein mogelijk. Het was mosterd na de maaltijd. Ik heb ze nooit serieus genomen", aldus Hillen.
Naafs weerspreekt dat de gemeente tegenwerkte: "Dat is pertinente onzin. We hadden destijds een afspraak met het ministerie dat we een businesscase konden inleveren om de mariniers in Doorn te houden. We hebben zelfs het bestemmingsplan gewijzigd om de kazerne uit te kunnen breiden. Dat document is onder grote tijdsdruk, maar goed samengesteld. Als hij dan nu zegt dat hij dat plan nooit serieus genomen heeft... Dan denk ik bij mezelf: had dat nou wel gedaan, dan hadden we niet in de huidige situatie gezeten. Maar goed, ik ben de oud-minister niet. Maar ik heb het met stijgende verbazing aangehoord."

AFWACHTEN

Voor de provincie Zeeland, de mariniers en de gemeente Utrechtse Heuvelrug is het nu wachten op antwoorden van minister Bijleveld op schriftelijke vragen van GroenLinks in de Tweede Kamer. De fractie zet grote vraagtekens bij de dure verhuizing naar Vlissingen.
Vooralsnog gaat Naafs er vanuit dat de situatie blijft zoals hij is, dus dat de kazerne verhuist. Op het kazerneterrein komen dan op termijn woningen. "Ik heb nog geen andere berichten gehoord dan dat de mariniers vertrekken. Als de minister vindt dat het anders moet dan moeten ze zich bij ons melden en dan kunnen we daar met de gemeenteraad over spreken."