Zevenduizend bezwaren tegen WOZ-waarde in regio Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Zevenduizend huiseigenaren in Utrechtse gemeenten hebben dit jaar bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van hun huis. Dat zijn er evenveel als vorig jaar, en dat was toen een record
De WOZ-waarde is een schatting die de overheid maakt van de waarde van een huis. Op basis daarvan moet de eigenaar van de woning gemeentelijke onroerendezaakbelasting betalen.
Naast die gemeentelijke belasting hangt ook de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting samen met die WOZ-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de belasting. Veel mensen kiezen er daarom voor bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde.

VOORDELEN HOGE WOZ

Vereniging Eigen Huis begrijpt dat wel, maar zegt dat er ook voordelen zitten aan een hoge WOZ-waarde. Zo kan het zich bijvoorbeeld uitbetalen in een lagere hypotheekrente en dat kan flink wat geld opleveren.
"Als je een hoge WOZ-waarde hebt, kan je soms veel meer geld verdienen met een lagere hypotheekrente dan die paar euro die je aan belasting betaalt. Want vaak scheelt het niet zoveel belasting, maar maakt het wel verschil voor de hypotheekrente", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

BEZWAARSCHRIFT STEEDS MAKKELIJKER INGEDIEND

De vele bezwaren betekenen flink wat werk voor de BghU (Belastingsamenwerking gemeenten en Hoogheemraadschap Utrecht). Dit is de belastingorganisatie die voor onder meer de gemeenten Utrecht, Zeist, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug de klachten bekijkt. Normaal behandelen zij een bezwaarschrift binnen zes weken, maar dat gaan ze nu niet halen omdat het er zoveel zijn.
Jan Vonk van de BghU denkt dat steeds meer mensen een bezwaar indienen omdat allerlei bedrijven adverteren met hulp bij het indienen van een bezwaarschrift. Daardoor lijkt het eenvoudig en maken mensen er sneller gebruik van, ongeacht of ze een goede reden hebben om bezwaar te maken.
"Dat moeten we ook onszelf aanrekenen", zegt Vonk. "We moeten zorgen dat die burger heel makkelijk bij ons binnenstapt. En vertrouwen heeft in die WOZ-waarde."

VOORLICHTING BETER DAN ACHTERAF DWEILEN

De BghU zou daarom graag meer aan voorlichting willen doen. "Op het moment dat je die waardestijging in beeld hebt, kan je veel meer op maat toelichting geven", zegt Vonk. Hij denkt dat mensen daardoor makkelijker de berekening van de WOZ-waarde accepteren.
"Als dat ons in bezwaarschriften scheelt, dan doen we liever aan de voorkant tijd investeren in het geven van informatie, dan dat we achteraf gaan lopen dweilen met de bezwaarschriften die binnen zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.