Landelijke dag tegen pesten belangrijk voor slachtoffers: "Het zit heel diep"

PROVINCIE UTRECHT - Het is vandaag de landelijke dag tegen pesten. De dag is een initiatief van Stop Pesten Nu, dat zich inzet om pesten tegen te gaan.
Dat pesten gebeurt niet alleen op het schoolplein, maar ook op de werkvloer en in het verzorgingshuis. Volgens Stop Pesten Nu wordt eén op de vijf bewoners van een verzorgingshuis in Nederland gepest. In scholen gaat het om één op de tien leerlingen.
Pesten kan grote invloed hebben op mensenlevens. Sommige slachtoffers voelen zich zo verschrikkelijk door het pesten dat ze niet meer willen leven. Anja Tekelenburg uit Houten weet er alles van. Zij werd op de lagere school veel gepest en schreef een boek over haar ervaringen.
Schoppen, slaan, buitensluiten, banden leeg laten lopen en schelden. Het gebeurde allemaal in de jaren dat Tekelenburg op de lagere school zat. Ze is 'anders' vinden de kinderen op school en dus moeten ze haar hebben. Tientallen jaren later merkt ze nog steeds de impact.
Volgens Tekelenburg is de landelijke dag tegen pesten daarom heel belangrijk. Niet alleen om pesters bewust te maken van wat ze aanrichten, maar ook om slachtoffers van pesten te ondersteunen. "Ik ben er pas na veertig jaar over gaan praten", zegt Tekelenburg. "Zo diep zat het."

Anja Tekelenburg over de dag tegen pesten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.