Zuzu en Qiyas krijgen betere woonruimte in azc Amersfoort

AMERSFOORT - De 6-jarige Zuzu en 15-jarige Qiyas krijgen betere woonruimte in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Dat laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.
Vorige week werd duidelijk dat kinderen met een ernstige ziekte of handicap zwaar lijden onder de woonomstandigheden in asielzoekerscentra in Nederland. Zuzu, een jongetje met het syndroom van Down, en Qiyas die aan epilepsie lijdt, werden genoemd als schrijnende voorbeelden.

ZUZU

Volgens zijn moeder gaat het niet goed met Zuzu. Hij is gestresst, nerveus, boos en maakt dingen kapot, zei tegen RTL Nieuws. Behandelaars en hulpverleners van Veilig Thuis en zorginstelling de Amerpoort drongen aan op een betere plek voor Zuzu, zijn moeder en zijn broer.

QIYAS

Qiyas uit Azerbeidjan moest vanwege zijn epilepsie zware operaties ondergaan. Hij kan niet op tijd slapen in het azc. Het is te druk voor hem in het centrum, terwijl hij juist gebaat is bij rust. De epileptische aanvallen van Qiyas nemen toe. Dat heeft alles te maken met de woonsituatie, stelt zijn behandelend neuroloog, die de kwestie in februari al aankaartte.
De Amersfoortse gemeenteraad en burgemeester Bolsius roerden zich na de berichtgeving in de media. Het COA, de gemeente Amersfoort, Veilig Thuis Utrecht, Amerpoort en Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) hebben naar aanleiding van de ophef met elkaar besproken wat Zuzu en Qiyas nodig hebben. Ook is de woonsituatie nog eens goed bekeken.

GROOT APPARTEMENT

Voor Qiyas is afgesproken dat hij een eigen slaapkamer krijgt, zodat hij de rust krijgt die voor hem van belang is. Het gezin van Zuzu krijgt een 8-kamerappartement met een ander gezin. Het jongetje krijgt hier de mogelijkheid om zijn dagelijkse activiteiten (spelen, slapen, eten) duidelijk te scheiden. In de nieuwe woonruimte kan ook zijn broer beter tot rust komen.
"Alle betrokken organisaties kunnen zich vinden in deze oplossing. En ook de gezinnen van de twee kinderen, zijn het eens met de uitkomst", aldus het COA.

RECHTBANK

Zuzu en zijn familie hebben geen verblijfsvergunning gekregen en zullen worden uitgezet naar Irak. De rechtbank in Utrecht boog zich vanmorgen over de vraag of de Immigratie -en Naturalisatiedienst (IND) terecht stelt dat het gezin uitgezet mag worden. Volgens de IND is er in het Zuzu's geval geen sprake van een 'medische noodtoestand' als hij uitgezet wordt. Zo zal hij bijvoorbeeld niet overlijden als hij terug moet naar Irak.

MOEDER

Moeder Khansaa en haar advocaat zijn ervan overtuigd dat er wél een medische noodtoestand is. En dat wordt volgens hen bevestigd door een arts die gespecialiseerd is in het downsyndroom. Hij zegt dat Zuzu ernstig psychisch zal lijden als hij teruggestuurd wordt.

UITSPRAAK

Over zes weken doet de rechter uitspraak. Als die oordeelt dat er sprake is van een medische noodtoestand, wordt de uitzetting van Zuzu opgeschort tot dat de medische situatie verbeterd is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.