Zwanenweduwnaar broedt door in Baarn: "Zijn jongen gaan gegarandeerd dood"

BAARN - Een mannetjeszwaan broedt eigenhandig door aan de botulismevijver aan de Botter in Baarn. Zijn vrouwtje overleed twee weken terug, aldus buurtbewoners.
Sinds hij een weduwnaar geworden is, zorgt het mannetje voor de ongeveer 4 à 5 weken oude eieren, vertelt omwonende Nico Paltzanetidis. "Ik heb al zo vaak gebeld, met de gemeente en het waterschap, maar er verandert niks. Verleden jaar lagen er zeven dode zwanen op een rij." Een dierenarts onderzocht destijds een dode vrouwtjeszwaan en bevestigde dat het om botulisme ging, aldus de Baarnaar.
Paltzanetidis voert de zwanen in de vijver iedere dag bij. "Ze weten me nu te vinden, ze komen hier vanzelf in de tuin als ze honger hebben. Maar zijn jongen gaan gegarandeerd dood, de vijver is een en al bagger met een klein laagje water."
Vermoedelijk is het vrouwtje van de broedende zwaan ook overleden aan botulisme, al zou het ook door de zware vervuiling van de vijver kunnen komen. Eerder deze week is er een dode eend aangetroffen. Vanochtend heeft de gemeente een waarschuwingsbord geplaatst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.