Vreeswijk gaat achteruit: "Vroeger kon je de deuren open laten staan"

NIEUWEGEIN - Het gaat steeds slechter met Vreeswijk, vinden bewoners. De schrik na de vondst van twee handgranaten in de Margrietstraat, gisterochtend, zit er flink in. Het is het derde incident in korte tijd in de Nieuwegeinse wijk.
In februari werd een straat verder een huis beschoten en niet veel later werden ook daar handgranaten gevonden. De bewoners werden elders ondergebracht na de bedreigingen.
De politie ziet vooralsnog geen verband tussen de incidenten in de Beatrixstraat, en de vondst van handgranaten in de Margrietstraat. Bewoners denken daar anders over. Ze voelen zich ook steeds minder veilig. Veel bewoners vinden het iets te toevallig dat er nu opnieuw, een straat verder, handgranaten zijn gevonden in de buurt.

GESCHROKKEN

Sommige bewoners wonen al heel lang in de wijk. "We zijn de eerste bewoners van dit huis", vertelt een vriendelijk echtpaar in de Margrietstraat. "We wonen hier al meer dan vijftig jaar." De vrouw des huizes is zich wild geschrokken door de handgranaten. "Ik zag er één liggen en kreeg meteen hartkloppingen."
Toen haar kinderen nog jong waren, maakte ze dit soort praktijken niet mee in de wijk. "Vroeger had iedereen alles open staan, je maakte een praatje en ging bij elkaar op de koffie." De inmiddels oudere vrouw vindt het jammer dat er steeds meer mensen van buitenaf in de wijk komen wonen. "Alles zit potdicht en ze scheuren met een rotgang door de straat." Er zijn meer oorspronkelijke bewoners die het jammer vinden dat er steeds meer import in de wijk woont. "Die mensen ken ik niet, ze houden alles dicht."

CAMERA'S

Opvallend is dat aan een aantal huizen camera's hangen. "Dat is ook wel nodig", reageert één van de eigenaren. "Laatst is hierachter bijvoorbeeld nog brand gesticht." De politie heeft de camerabeelden uit de buurt opgevraagd. "Dat deden ze in februari ook al, na die schietpartij." Ook deze bewoner heeft de wijk zien veranderen. "Ik ben in dit huis geboren", vertelt de inmiddels grijzende man. "Vroeger kon je de deuren hier inderdaad open laten staan. Dat kan nu niet meer."

KINDEREN

Ook de jongere bewoners van de wijk zijn niet blij met de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. "Mijn kind speelt hier op straat", vertelt een bezorgde ouder. "Ik heb m'n zoon heel duidelijk geinstrueerd wat hij moet doen als hij ooit een handgranaat vindt."
Het jonge gezin moest afgelopen woensdagochtend noodgedwongen doorbrengen in de Albert Heijn. Na de vondst van de handgranaten werd de hele straat ontruimd. "De maatschappij verhardt", legt de vader van het gezin geërgerd uit. "Ik bemoei me normaal nergens mee, maar dit gaat ook mijn kind aan!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.