Zwaan doodgeslagen met schep in Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - Een zwaan is vanochtend dood op haar nest aan de Langbroekerdijk in Wijk bij Duurstede aangetroffen. Het lijkt er sterk op dat de nek van het beestje is gebroken met een scherp voorwerp.
De dierenambulance heeft het dode vrouwtje vanochtend meegenomen. Oud-brigadier van de veldpolitie Gezinus Vrielink heeft de gedode zwaan daarna onderzocht. Het dier had geen schotwonden of andere uiterlijke verwondingen, maar na het opensnijden van de hals was een duidelijke nekbreuk zichtbaar.
"Vermoedelijk is de zwaan in de duisternis met een spade of een ander scherp voorwerp hard op de hals geslagen", aldus Vrielink. "Een spade lijkt het meest voor de hand liggend, want dan hou je een meter afstand ten opzichte van het dier, dat vermoedelijk sliep. Na zo'n uithaal is zo'n dier kansloos. Ik kan niet anders dan concluderen dat de doodsoorzaak bruut geweld is geweest."
Volgens Vrielink was het zwanenechtpaar sinds twee weken op het nest aan het broeden, maar zijn ook alle eitjes verdwenen. "Mogelijk zijn ze kapot gegooid. Maar ze kunnen ook zijn meegenomen om ze in een broedmachine verder uit te broeden, om vervolgens de acht weken oude kuikens voor veel geld te verkopen."
Het mannetje is nog niet bij het nest gesignaleerd. Vrielink heeft foto's gemaakt om aan de politie te tonen. Uiteindelijk zal het dier worden teruggegeven aan de natuur, door het ergens in een bos te leggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.