Wetenschappers beoordelen Utrechts raadslid

UTRECHT - Een commissie van wijzen gaat de positie van het Utrechtse raadslid Wim Oostveen van Stadsbelang Utrecht beoordelen. Oostveen is in maart in de Utrechtse gemeenteraad gekozen, maar hij is ook vastgoedondernemer en is in die functie verwikkeld in een aantal juridische procedures tegen de gemeente.
Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen donderdag aan de gemeenteraad. Volgens Van Zanen is de oplossing in overleg met Stadsbelang Utrecht gekozen. De burgemeester heeft Oostveen een paar keer gesproken over diens zakelijke belangen en zijn positie als raadslid. Oostveen zou geheime stukken kunnen inzien over procedures die hijzelf tegen de gemeente voert.
In de zaken die Ovast BV, het bedrijf van Oostveen, tegen de gemeente heeft lopen gaat het in totaal om miljoenen euro's. Al voor de raadsverkiezingen waarschuwde de commissie die de geloofsbrieven van raadsleden beoordeelt Oostveen dat hij in een moeilijke positie zou komen. Omdat Van Zanen en Oostveen er samen niet uitgekomen zijn, moet een commissie van wijzen uitkomst bieden.
Van Zanen schrijft dat een aantal "gezaghebbende personen uit de wetenschap" is aangezocht. De commissie moet bepalen welke maatregelen of waarborgen nodig zijn om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen. Van Zanen verwacht nog dit jaar antwoord.