Kinderen zijn minder goed gaan gymmen

UTRECHT - In de afgelopen tien jaar zijn kinderen in groep 8 slechter gaan bewegen. Ze presteren minder op onderdelen als balanceren, het werpen en vangen van een kleine bal via de muur, touwzwaaien en landen met een halve draai. Ook springen ze minder ver en scoren ze zwak op hardlooptesten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Onderwijsinspectie heeft laten doen en dat vandaag tijdens de Koningsspelen wordt gepresenteerd.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat op scholen waar een echte gymleraar de bewegingslessen geeft, de leerlingen op een aantal onderdelen beter scoren.
Waar de verminderde gymvaardigheid vandaan komt, wordt niet duidelijk. De meeste leerlingen gaan dagelijks lopend of op de fiets naar school en een grote en groeiende groep sport minstens drie keer in de week in clubverband. Wel besteden de leerlingen naar eigen zeggen 1 tot 2 uur per dag aan tv kijken en dezelfde tijd aan spelletjes op de computer, smartphone, tablet of tv.
De PO-raad, de in Utrecht gevestigde koepel van basisscholen, noemt de teruglopende bewegingsvaardigheid zorgelijk. Ze vindt dat leerlingen op school hoe dan ook meer moeten bewegen, niet alleen tijdens gymlessen, maar ook op andere momenten. Te denken valt aan beweging tijdens taal- en rekenles of buiten lesgeven, aldus de raad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.