Reddingsbrigades oefenen bij Haarrijnseplas: "We zullen bezoekers zeggen dat ze niet 112 moeten bellen"

UTRECHT - "Het is een mooie dag maar plotseling slaat het weer om bij de Haarrijnseplas in Utrecht. Door een heftige onweersbui met harde windstoten en een windhoos is een onbekend aantal slachtoffers gevallen. Brandweer, politie en ambulancediensten zijn elders druk en dus worden de reddingsbrigades gevraagd hulp te verlenen."
Dit is het scenario van een rampenoefening die zes reddingsbrigades morgen houden bij de Haarrijnseplas. Met 35 slachtoffers en ongeveer evenveel hulpverleners wordt nagespeeld dat er een noodsituatie is. Doel van de oefening is dat de reddingsbrigades elkaar beter leren kennen zodat ze in het geval van een ramp goed kunnen samenwerken.
"Communicatie is één van de doelen van de oefening. Hoe praat je met elkaar? Hoe zorg je nou dat je de berichten doorgeeft?", legt Ernst Meijer van de Utrechtse reddingsbrigade uit.

REALISTISCHE OMSTANDIGHEDEN

De oefening is morgen ook zichtbaar voor bezoekers van de recreatieplas. "Dat is ook wel leuk voor ons want het maakt het ook een stukje echter als er ook gewoon mensen staan te kijken en vragen stellen. Want dat zal in een echte rampensituatie ook gebeuren, dat mensen zich afvragen wat er gebeurt."
Om te voorkomen dat onwetende mensen in paniek de hulpdiensten bellen, worden ze door de reddingsbrigades bijgepraat. "We vertellen van te voren dat het een oefening is en dat het dus niet echt is", zegt Meijer. "We leggen een aantal slachtoffers neer die serieuze verwondingen hebben dus we zullen de mensen ook zeggen dat ze niet 112 moeten bellen want anders komt straks de ambulance."

Ernst Meijer van de Utrechtse reddingsbrigade over de rampenoefening

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.