Twee wethouders in Montfoort stappen per direct op

MONTFOORT - Wethouders Jan Vlaar (CDA) en Ineke Langerak (ChristenUnie) van de gemeente Montfoort leggen per direct hun functie neer. Aanleiding is een conflict met de gemeenteraad over sportpark Rapijnen in Linschoten.
De raad en het college verschillen van mening over het geld dat is gestoken in de aanleg van het sportpark. "Er ligt een raadsvoorstel waarbij gesuggereerd wordt dat er te veel geld ontvangen is door de sportverenigingen en dat het teruggevorderd moet worden", zegt Jan Vlaar.
"De verenigingen hebben niet de kans gekregen om daar op te reageren en wij hebben gezegd dat dat niet kan. Bestuurlijk is dat niet correct. Er moet eerst een kans voor wederhoor zijn, anders beschadig je de verenigingen."

EIGEN BIJDRAGE

Discussiepunt is de eigen bijdrage van de verenigingen. In Montfoort geldt de regeling dat de gemeente twee derde van de kosten op zich neemt en dat verenigingen één derde opbrengen. Dat kan zowel in cash als in natura.
In het geval van Sportpark Rapijnen zouden afspraken daarover en andere financiële kaders niet goed vastgelegd zijn. Dat blijkt uit een rapport van de rekenkamer over de kwestie. De gemeenteraad kreeg daardoor het gevoel dat de boel niet goed geregeld was en dat ze er te weinig over te zeggen hadden.

VOORBARIGE CONCLUSIE

Het rekenkamerrapport is voor commissieleden aanleiding om te concluderen dat de verenigingen meer geld van de gemeente kregen dan afgesproken. De wethouders spreken van een voorbarige conclusie.
Ze voelen zich onder druk gezet, nu de raadsleden willen dat het geld teruggevorderd wordt. Een debat over de kwestie, dat volgende week op de agenda staat, besloten ze daarom niet af te wachten.

ONGEBRUIKELIJK

Dat ze vlak voor de komst opstappen is ongebruikelijk, maar volgens Vlaar hadden ze geen andere keus door de druk vanuit de raad. "Het is eerder ongebruikelijk dat onderwerpen die heel veel discussie opleveren, vlak voor de komst van een nieuw college nog even op de agenda gezet worden. Als dat toch gebeurd, kun je als betrokken wethouders weinig anders dan daar consequenties aan te verbinden."
Meer lezen over het project Rapijnen? Het rapport van de rekenkamer is hier te vinden. Daar lees je onder meer dat het project in principe aan de belangrijkste sturingskaders voldeed: het was op tijd af en werd binnen het budget gerealiseerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.