Enquête onder mariniers: 85% verhuist niet naar Zeeland

DOORN - Uit een enquête bij het Korps Mariniers blijkt dat 85% van de mannen niet naar Zeeland gaat verhuizen. Slechts 1,1% geeft aan zeker wel of misschien wel te verhuizen naar die provincie. Zo'n 60% van de Korpsleden heeft de enquête van Defensie en de Provincie Zeeland ingevuld.
De marinierskazerne in Doorn sluit. Het korps verhuist naar Vlissingen, waar een nieuwe kazerne wordt gebouwd voor 192 miljoen euro. Maar die verhuizing leidt nu al langere tijd tot vragen en zorgen. Zie hier een overzicht.
De mariniers geven aan dat ze vooral bang zijn zich niet thuis te voelen in Zeeland met het gezin. Ook maken ze zich zorgen over het vinden van een baan voor hun partner. En ze denken dat het moeilijk is om een aantrekkelijke koopwoning te vinden rond Vlissingen.

REACTIES

De
op de cijfers met: "De bereidheid (red: om te verhuizen) is er dus écht niet!" De provincie Zeeland zegt in een schrijven het heel jammer te vinden dat de mariniers niet willen verhuizen: "Weet dat u hier welkom bent, bijvoorbeeld tijdens de kazerneweken of op festivals."
De uitkomsten zijn ook gestuurd naar Staatssecretaris Barbara Visser. Zij kreeg eerder vragen van GroenLinks over de situatie. Op die vragen moet zij nog antwoorden, maar ze wachtte op dit onderzoek.
De PVV in de provinciale staten gaat maandag een motie indienen om de mariniers in Doorn te houden, getiteld "Steun onze helden, steun onze mariniers". De partij wil dat het provinciebestuur de verhuizing voorkomt. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wacht op een reactie van de Minister en Staatssecretaris.

COMPENSATIE

In de enquête geven de mannen ook oplossingen voor de situatie. Zo willen de meeste mariniers een 4-daagse werkweek tijdens kazerneweken. Reistijd moet aangemerkt worden als werktijd. En veel mannen willen een compensatie in reiskosten.
De provincie Zeeland ziet in de enquête vooral een roep aan informatie. Mariniers geven ook aan dat ze weinig weten over koopwoningen, werkgelegenheid en bereikbaarheid. De provincie gaat daarom een digitaal magazine uitgeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.