Vrijmarktcafé Utrecht krijgt terrasverbod: "Dit kost me een weekomzet"

© René Labrijn
UTRECHT - Ondernemer René Labrijn is woedend op de gemeente Utrecht. Zijn restaurant De Ouzerie ligt midden in het vrijmarktgebied, maar deze week hoorde hij dat hij dit jaar geen vergunning krijgt voor het terras en zijn tap.
De vorige zeven jaar heeft De Ouzerie altijd groots uitgepakt met Konings- en Koninginnedag, vertelt Labrijn. "We zitten op de Van Asch Van Wijckskade en daar is de vrijmarkt voor de deur. Ik vraag elk jaar keurig een tapontheffing aan om een biertje te kunnen verkopen."
Eergisteren kreeg de ondernemer bezoek van de gemeente. De mannen hadden pinnen geslagen om de grenzen van het terras aan te geven. "En passant gaven ze aan dat op Koningsnacht en Koningsdag mijn hele terras weg moet." Ook de tap staat volgens de gemeente in de weg. "Maar die staat bij de deuropening. Daar kan een auto, desnoods een vrachtwagen langs."
Labrijn heeft weken geleden 250 euro overgemaakt voor zijn terrasvergunning. Daarnaast zijn de inkopen voor volgende week al gedaan. Hij had verwacht in anderhalve dag een weekomzet te kunnen draaien. "Ik heb een terras gehuurd, stoelen gehuurd, een tap, twee koelkasten. Ik heb allemaal accessoires gekocht."
"Het ergste nog, los van de financiële dingen die je natuurlijk mist, is dat je als ondernemer met al je vergunningen, goede bedoelingen en goede manier van organiseren geen kant op kan. Tegen iets waarvan helemaal niet te beredeneren is waar ze het vandaan halen." De restauranthouder geeft aan zich met tegenzin neer te leggen bij de beslissing.

BRUG

De Noorderbrug, om de hoek bij de Ouzerie, wordt dit jaar voor het eerst gebruikt om hulpdiensten toe te laten in de verder voor auto's
.
De gemeente Utrecht kon vandaag nog niet reageren op de kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.