Toch twee verzetshelden bij kranslegging Domplein

UTRECHT - Op 4 mei om even over acht uur zullen twee Utrechtse verzetshelden een krans leggen bij het monument op het Domplein. Theresia Dhont en Henk Ferwerda meldden zich na een oproep omdat er steeds minder verzetshelden in leven zijn.
Henk Ferwerda was twaalf toen de oorlog uitbrak, Theresia Dhont nog maar elf. Henk gaf aan het einde van de oorlog een illegale krant uit. "We waren jong en wilden iets doen. We zijn met vier jongens bijeen gekomen. We zeiden tegen elkaar dat we iets moesten doen voor de mensen, want iedereen had zijn radio moeten inleveren. Daardoor wist niemand hoe het precies met de oorlog ging. Wij besloten een krantje te gaan uitgeven."
Theresia Dhont was koerierster. "Ik was een onschuldig meisje van vijftien jaar oud, ik was totaal niet verdacht. Door de Arbeitseinsatz konden mannen niet meer veilig over straat. En dus moesten de vrouwen steeds meer verzetswerk overnemen. Mijn taak was het af en toe om een pistool naar iemand thuis te brengen. Ik wist dat als ik gepakt zou worden ik doodgeschoten kon worden."

STILLE TOCHT

Zoals elk jaar staat Utrecht op 4 mei om acht uur stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesmissies. De plechtigheid kent een uitgebreid programma. Om half acht precies vertrekt een stille tocht door de binnenstad. De tocht vertrekt vanaf het Pieterskerkhof en zal via de doorgang onder de Domtoren uitkomen op het Domplein. De stille tocht wordt begeleid door het Utrechts Klokkenluidersgilde. Zij luiden de Salvator, de grootste klok van de Domtoren. Om acht uur is er twee minuten stilte, daarna zal Burgemeester Van Zanen op het Domplein een korte toespraak houden. Vervolgens is er een defilé langs het monument. De bijeenkomst op het Domplein wordt vanaf circa 19.50 uur rechtstreeks uitgezonden door RTV Utrecht.

UTRECHTSE OPERA

Na afloop van de herdenking op het Domplein is er een bijzonder concert in de Domkerk. Het Utrechtsch Studenten Concert speelt een deel van de opera Thijl. Die werd in 1940 geschreven door de Nederlandse componist Jan van Gilse, die ook verzetsheld was. Het herdenkingsconcert in de Domkerk is direct na afloop van de plechtigheid op het Domplein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.