"Kanonnen horen thuis op Fort Honswijk"

HOUTEN - Langzaam maar zeker krijgt Fort Honswijk nieuwe bewoners. Het fort is eigendom van de gemeente Houten en die verhuurt ruimtes.
Een bijzondere plek is er voor Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie. Een oude munitiebunker is de komende vier jaar aan de stichting verhuurd. "Kanonnen horen thuis op Fort Honswijk", zegt Steven Baan.

GRONINGEN

De kanonnen, uniformen, munitiewagens en mortieren tikte Baan op de kop in Groningen. "De vorige eigenaar had de verzameling aangelegd, maar ging verhuizen naar een kleinere woning. Hij had geen ruimte meer om de spullen op te slaan. Ik kwam met hem in contact vanwege mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog. Het klikte, dus zei hij dat ik alles mee mocht nemen. De stichting zet ik nu voort."

SCHIETEN

De kanonnen doen het allemaal nog en zijn origineel. Op de loop na dan. Voor het oude kaliber wordt geen munitie meer gemaakt, dus is dat aangepast. Baan: "We zijn nu bezig met het regelen van alle vergunningen. We schieten met losse flodders en dat gaat zo hard dat je dan met de hinderwet te maken krijgt. Als alles rond is kunnen we bijvoorbeeld tijdens evenementen als de Open Fortendag demonstraties geven. Het liefst zou ik ook hier op Honswijk een expositie inrichten. Het is belangrijk dat iedereen de geschiedenis van de artillerie leert kennen."

KANONNENTEAM

In principe kunnen de kanonnen door één persoon afgevuurd worden. Maar eigenlijk hoort er een complete eenheid bij. "Iemand die de loop schoonmaakt na een schot, een ander die het wapen richt. Weer iemand anders die laadt en ontlaadt en natuurlijk de man die met een ruk aan het koord afvuurt", legt Baan uit. "Ik ben nu alleen dus ik heb vrijwilligers nodig. Maar ik ga wel goed opletten wie ik er bij haal. Het zijn natuurlijk gewoon echte wapens dus veiligheid boven alles."

"Kanonnen horen thuis op Fort Honswijk"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.