RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Fietsers in opstand tegen gevaarlijke rotonde Leersum

1/4
LEERSUM - De beruchte rotonde Maarsbergseweg/Rijksstraatweg in Leersum wordt mogelijk nog gevaarlijker. Nu gebeuren er al regelmatig ongevallen met fietsers. De provincie is van plan om een bypass voor auto's te maken, wat betekent dat de voorrang die fietsers nu hebben verdwijnt.

De rotonde is een belangrijk ontmoetingspunt voor de vele scholieren uit de omgeving. Het verkeer uit Leersum slaat daar rechtsaf de Maarsbergseweg op, of komt vanuit die weg en gaat linksaf het dorp in. Een petitie van Dorpsnetwerk Leersum om een streep door de plannen te zetten is volgens de organisatie inmiddels ruim 1750 keer ondertekend, op papier en online. Ze willen een fietstunnel als alternatief.

De voorrang is voor de fietsers essentieel, maar die verdwijnt als de geplande bypass er komt, aldus Ron Tichelaar van het Dorpsnetwerk. "Dan moeten ze maar afwachten of ze doorgelaten worden. En dan moeten ze nog drie rijstroken oversteken ook. Dat is pure onveiligheid."


ONGELUKKEN

Een scholiere fietst iedere dag van haar woonplaats Leersum naar het Revius Lyceum in Doorn. "Ik ben al een paar keer bijna onder een auto gekomen, gelukkig nét niet. Maar er zijn hier wel een aantal ongelukken geweest, en een aantal is best wel zacht uitgedrukt." Een klasgenote vult aan: "Ik vind dat we voorrang moeten krijgen. Er zijn veel scholieren die niet zo goed opletten."


REACTIE PROVINCIE

Volgens gedeputeerde Dennis Straat is een alternatieve oplossing niet uitgesloten. "Ik ben alle opties nog een keer tegen het licht aan het houden. We kijken altijd naar doorstroming, veiligheid en kosten. De veiligheid staat voorop, maar een tunnel is natuurlijk een dure oplossing. We willen alles nog een keer goed beoordelen voor we een definitief besluit nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht