Berenbos Rhenen bestaat 25 jaar

RHENEN - Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de stichting is Bears in Mind opgericht. De stichting nam toen het initiatief voor het oprichten van het Berenbos, het terrein in Ouwehands Dierenpark Rhenen waar beren opgevangen worden. Ook bijvoorbeeld beren die mishandeld zijn of die een zwaar verleden hebben, zoals circusberen of dansberen, kunnen er genieten van hun welverdiende rust.
Het is een jubileum met een gemengd gevoel, aldus woordvoerder Bert de Smidt. "We zijn natuurlijk heel blij dat we in die 25 jaar al zoveel projecten hebben gesteund om dieren in het wild te beschermen en dieren in nood te helpen. Maar helaas is het nog nodig, want de mens en de beer gaat niet altijd goed samen."

BEER MARIA

Een beer die veel indruk maakte op De Smidt is Maria, vertelt hij op Radio M. "Die kwam uit een voormalig fokstation voor de jacht in Bulgarije. Daar werden beren gefokt, om vervolgens te worden uitgezet en uiteindelijk afgeschoten. Toen het communistische systeem in elkaar klapte werden die beren min of meer aan hun lot overgelaten. Wij kwamen daar in 1998 achter en hebben ons jaren ingezet om die beren ergens te plaatsen."
Dat duurde langer dan gepland. "Pas eind 2012 mochten we dat doen van de overheid, in 2014 kwam Maria naar het Berenbos. Maar ze had 21 jaar in een betonnen hok geleefd. Ze was zo wantrouwend jegens alles wat menselijk was. De meest gestresste beer die ik ooit gezien heb. Inmiddels heeft ze haar trauma overwonnen en laat ze steeds meer zien gewoon weer een beetje beer te kunnen zijn."

PRIJS

Om het jubileum kracht bij te zetten kan vanaf vandaag worden gestemd op de Bears in Mind Award. De prijzen in drie categoriën worden op 22 juni uitgereikt. "We laten het publiek de berenbeschermers van het jaar kiezen", legt De Smidt uit. Stemmen kan via de
en per post.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.