ChristenUnie in Nieuwegein: "Waarom mogen wij niet meedoen?"

NIEUWEGEIN - De ChristenUnie in Nieuwegein vindt het raar dat de vier regerende partijen VVD, PvdA, GroenLinks en CDA na de gemeenteraadsverkiezingen een minderheidscoalitie willen vormen. Raadslid Martin Monrooij snapt niet dat er geen toenadering wordt gezocht tot andere partijen, zoals de zijne.
De vier zittende coalitiepartijen hebben samen 16 van de 33 zetels, net geen meerderheid dus. Er werd even gesproken met Lokale Vernieuwing (twee zetels), maar die gesprekken liepen niet uit op een samenwerking. Het lijkt er nu op dat VVD, PvdA, GroenLinks en CDA een nipt minderheidscollege willen vormen.
"Waarom zijn partijen als D66, de Verenigde Senioren Partij of ChristenUnie niet in beeld", vraagt Monrooij zich af in een open brief. "Op basis waarvan denken jullie dat deze minderheidscombinatie op steun van de gemeenteraad kan rekenen? Zouden jullie niet eerst met de gehele raad in gesprek moeten gaan en de raad moeten laten beslissen dat deze vier partijen met elkaar een minderheidscollege in elkaar kunnen gaan zetten."

NIET GEWENST

Ook de Verenigde Seniorenpartij (VSP) vindt een minderheidscoalitie "niet gewenst". De partij wil dat er een nieuwe, onafhankelijke formateur wordt aangewezen "nu de formatie onder leiding van de VVD niet verder is gekomen dan een voorstel tot de eventuele vorming van een minderheidscoalitie".
Zowel de VSP als de ChristenUnie willen dat er eerder dan 8 mei wordt gepraat over dit voorstel. De partijen vinden dat er eerder met de raad moet worden gesproken over het eventuele minderheidscollege. "Want als jullie die steun ontberen, heeft doorgaan met onderhandelingen weinig zin", schrijft de ChristenUnie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.