RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Luchtballonvaarders moeten paardenbedrijven mijden

EEMNES -

Er is een landingsverbod voor luchtballonnen ingesteld bij paardenbedrijven. De locaties zijn nu bruin gemarkeerd op de ballonvaartkaarten. Ballonvaarders weten zo dat zij in deze gebieden voorzichtig te werk moeten gaan.

Vorig jaar ging in Eemnes een luchtballonvaarder in de schemering op zoek naar een landingsplek. Het gevaarte scheerde laag over een paardenbedrijf aan de Eikenlaan. Tientallen paarden die in het land stonden schrokken enorm. Er zijn meer eigenaren van paardenbedrijven niet blij zijn met laagvliegende of landende luchtballonnen. De Federatie van de Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) is daarom in gesprek gegaan met de Vereniging voor Luchtvaart.


DRAAGVLAK

"Ook ballonvaarders hebben er belang bij dat ze voldoende draagvlak houden", zegt FNRS-directeur Heike Blauw. "Als je dan op plekken landt waar je problemen veroorzaakt, dan is dat ook voor de ballonvaart niet handig. Daar is uiteindelijk dit akkoord uit naar voren gekomen."

De ballonvaarder die in augustus over het paardenbedrijf in Eemnes scheerde verklaarde achteraf dat hij niet wist dat er een paardenhouder zat. De meer dan vierhonderd bij de Federatie aangesloten bedrijven staan nu goed op de kaart gemarkeerd. Dat zou ongelukken in de toekomst moeten voorkomen, zegt directeur Blauw.


VLUCHTDIER

"Er is natuurlijk lang niet altijd opzet in het spel, maar ook een gebrek aan kennis over het feit dat het paard een vluchtdier is en dat ze niet zo gesteld zijn op luchtballonnen. Op het moment dat hij het idee heeft dat er sprake is van gevaar, dan zal hij vluchtgedrag gaan vertonen, dus dan slaat hij op hol. Dan kan hij in de sloot terecht komen, dan kan hij op de openbare weg terechtkomen, ze kunnen elkaar beschadigen, er kan van alles mis gaan. Dat wil je voorkomen."

Veehouders met koeien en schapen hebben over het algemeen ook weinig op met luchtballonnen. Hierover zijn vooralsnog geen afspraken gemaakt.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -