Henk Westbroek en zijn hond gaan de strijd aan met de kilo's

UTRECHT - Henk houdt te veel van kaas en een glaasje wijn en dat zie je aan hem. De Universiteit Utrecht is gestart met een onderzoek of honden hun baasjes kunnen helpen met afvallen. Henk gaat met zijn hond Jojo een ultieme poging wagen om eindelijk die extra kilo's kwijt te raken. Henk: "Jojo, je wordt mijn hulphond, mijn afvalmaatje."
Het is al langer bekend dat samen met iemand afvallen veel beter gaat dan het in je eentje proberen. Daarom vroeg dierenarts en voedingsdeskundige Ronald Jan Corbee zich af of afvallen met je hond net zo succesvol kan zijn.
Hondenbaasjes zijn opgeroepen om mee te doen aan een onderzoek of dit inderdaad zo is. Rebecca Niese is student diergeneeskunde en zij begeleidt de deelnemers. Die krijgen een intakegesprek en adviezen en ze worden acht weken gevolgd om te zien wat het resultaat is.

DE CENTIMETER IS MEEDOGENLOOS

Om te weten of Henk en Jojo inderdaad te dik zijn, gaan ze eerst op de weegschaal. Bij Jojo wordt gevoeld of ze vet op de botten heeft, bij Henk worden ook zijn vetpercentage en de spiermassa gemeten. En zijn buikomvang.
De centimeter is meedogenloos, de omvang van Henk is bijna 20 centimeter groter dan gezond is voor iemand van zijn leeftijd. En ook bij Jojo zit iets te veel vet op de botten. Henk: "Jojo, afvallen? Nou ja! Dat ik een beetje te mollig ben geloof ik wel, maar jij?"
Het is de bedoeling dat Henk vaker en langer met Jojo gaat lopen. Hij krijgt een stappenteller voor zichzelf en zijn hond. Rebecca geeft Henk ook een dieetadvies. "Eet volkoren. Het is belangrijk om veel vezels te eten, dat vult maar wordt niet door het lichaam opgenomen."

HEEFT EEN AFVALMAATJE SUCCES

Als Henk klaar is, mag hij bij het afsluitende consult van deelnemer Hans en zijn hond Guus zijn. Ze hebben meteen al een klik. Henk: "Heb je ook zo'n moeite om een beetje modieuze broek te vinden die ook past?" Hans: "Om eerlijk te zijn: ik heb letterlijk nog maar één broek die mij past en daar is laatst de knoop van afgesprongen. Maar ik vertik het om nieuwe te kopen, ik moet maar afvallen."
Bij Hans is het experiment geslaagd, hij is al een paar kilo en 5 centimeter kwijt: "Zonder Guus was me dat niet gelukt, ik vind het heerlijk om met hem in het bos te lopen en in mijn eentje vind ik daar niets aan." Het onderzoek loopt nog, maar tot nu toe zijn bijna alle deelnemers afgevallen.
Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Met je hond eindelijk de overtollige kilo's kwijtraken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.