Badmeesters Rhenen: reconstructie nodig in verdrinkingszaak Salam

RHENEN - Er moet een reconstructie komen van de dag dat de 9-jarige Salam verdronk in zwembad 't Gastland in Rhenen. Dat zegt de advocaat van de drie badmeesters die zijn veroordeeld voor dood door schuld.
Het Syrische meisje overleed in 2015 na het schoolzwemmen. Het is niet duidelijk wat het exacte tijdspad is rond haar dood. Nu wordt ervan uitgegaan dat Salam overleed tijdens het vrij zwemmen na de les. Maar het kan volgens de advocaat ook zijn dat ze na de les naar de douches en de kleedkamer ging en vervolgens weer terugkeerde naar het bad.

WIE IS VERANTWOORDELIJK

Dat verschil is belangrijk omdat in dat laatste geval het meisje ook onder verantwoordelijkheid van haar schoolleraren valt, zegt de advocaat van de badmeesters. Die leraren zijn eerder juist vrijgesproken van dood door schuld.
"Wij vinden het belangrijk dat er een beeld bij komt", zegt advocaat Mariska Pekkeriet tegen RTV Utrecht. "Wat hebben de docenten van het zwembad gezien?"

RECHTER NAAR ZWEMBAD

De advocaat wil desnoods dat de rechters zelf naar 't Gastland komen om de reconstructie bij te wonen. Volgens het OM is dat niet nodig. "Hoe kunnen we een reconstructie houden van iets waar we niet van weten hoe het gebeurd is?" Bovendien zou het dossier al uitgebreid genoeg zijn.
Maar dat bestrijdt Pekkeriet. "De reconstructie geeft een beter beeld van de indeling van het zwembad. De zichtlijnen, de plekken waar mensen hebben gestaan en de plek van het ongeval."

RECONSTRUCTIE

De zaak diende vandaag in hoger beroep in Arnhem. Eerder werden de drie badmeesters (twee vrouwen van 41 en 58 en een man van 62) in de rechtbank van Utrecht veroordeeld tot zestig uur werkstraf. 7 mei maakt de rechter bekend of er daadwerkelijk een reconstructie komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.