VIDEO: Sneak preview van expositie over Willem van Oranje

SOEST - De tentoonstelling 'Willem' in het Nationaal Militair Museum in Soest vertelt het verhaal van het leven van Willem van Oranje in zijn jonge jaren. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat het dit jaar precies 450 jaar geleden is dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak. Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling morgen, maar vandaag mochten wij al een kijkje nemen.
"Het is een echte familietentoonstelling", vertelt Annet Ruseler van het Nationaal Militair Museum. "We wilden een belevingstentoonstelling maken, met objecten die aan Willem en zijn omgeving gerelateerd." Op de tentoonstelling zijn 165 objecten te zien.

ONBEKEND EN ONDERBELICHT

De jonge jaren van Willem van Oranje zijn relatief onbekend en onderbelicht. Er is in de literatuur weinig over geschreven. Volgens Jeroen Punt, conservator van het Nationaal Militair Museum, komt dat omdat de schrijvers graag zo snel mogelijk naar de uitbraak van de Nederlandse Opstand willen. "De jaren ervoor worden niet beschreven", aldus Punt.
"In de tentoonstelling wordt ook aandacht geschonken aan de uitbraak van de Tachtigjarige Oorlog, maar driekwart van de tentoonstelling gaat over het leven van Willem", vertelt Punt. "Het feit dat hij vóór de Nederlandse Opstand ook al negen jaar lang in een oorlog heeft gevochten, dat weet niemand. Dat staat niet in de geschiedenisboeken." Als Willem van Oranje 18 jaar oud is, treedt hij in het leger van Karel de Vijfde. Hij wordt militair en vecht in het front tegen de Fransen. Het was volgens de makers van deze tentoonstelling juist die ervaring die het mogelijk maakte dat Willem de leider van de Opstand werd.

RONDLEIDING DOOR WILLEM ZELF

Bezoekers kunnen via een audiotour zelf kiezen wie hen de rondleiding geeft. Er is keuze uit Willem van Oranje, zijn vrouwen of Filips. Verspreid over de expositie hangen schermen waar de bezoeker de audiotour kan aanzetten en acteurs de verhalen bij de expositie vertellen. "Op deze manier volgen de bezoekers een persoonlijke route door de expositie" zegt Annet Ruseler.
De tentoonstelling heeft veel bijzondere stukken uit binnen- en buitenland. Zo is de bevelhebbersstaf van Willem van Oranje te zien. "Het is de enige bewaarde bevelshebbersstaf van een Nederlandse commandant onder Willem van Oranje." Hij is door de 'Vader des vaderlands' zelf uitgereikt.

WEBSITE

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak. In samenwerking met het Rijksmuseum, de NTR, museum Prinsenhof en het Dordrechts Museum heeft het NMM een
gelanceerd. "Het geeft inzicht in wat er dit jubileumjaar in Nederland wordt georganiseerd", aldus Punt.
De tentoonstelling 'Willem' is van 25 april tot en met 28 oktober te zien.
RTV Utrecht zendt deze maand de 3-delige documentaire uit. DocU: Willem & De Unie van Utrecht. De serie vertelt het verhaal van Nederland zoals het in de 16de eeuw is ontstaan en zoals het nu eigenlijk nog altijd is. Deel 1 is hier te zien.

Sneak preview van expositie over Willem van Oranje

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.