Howick en Lili mogen worden uitgezet

© Defence for Children (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - Howick en Lili uit Amersfoort, van wie de moeder al is uitgezet naar hun moederland, mogen toch niet blijven. Toenmalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Klaas Dijkhoff, heeft hun nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning op "tijdelijke humanitaire gronden" terecht afgewezen. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht vandaag beslist.
In augustus vorig jaar had de bestuursrechter al besloten dat het gezin mocht worden uitgezet. Maar alleen de uitgeprocedeerde moeder is toen op het vliegtuig gezet naar Armenië. De kinderen bleven achter en doken na twee weken op. Daarna mochten ze de nieuwe procedure afwachten op een voor hun vertrouwde plek, bij een bevriend gezin van hun moeder.
Tegen de beslissing van maandag is geen beroep mogelijk. Er loopt nog wel een andere procedure, maar in beginsel zijn de kinderen nu uit te zetten, bevestigde hun advocaat Patricia Scholtes.
De kinderen zijn geboren in 2005 en 2006 en willen graag in Nederland blijven. Hun moeder heeft jarenlang gestreden voor een verblijfsvergunning maar kreeg steeds nul op het rekest. Ze kwamen ook niet in aanmerking voor de kinderpardonregeling.
SPOEDIGE HERENIGING
De kinderen probeerden in deze procedure een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen met het argument dat hun moeder niet voor hun kan zorgen. Maar Justitie heeft inmiddels afspraken met Armenië gemaakt dat de kinderen daar na terugkeer eventueel voor opvang en begeleiding bij een Amerikaanse stichting terechtkunnen. Daar is geschoold personeel die aandacht zullen geven aan psychologische ontwikkelingen en mogelijke cultuur- en taalproblemen. Ook zou de moeder psychische hulp kunnen krijgen.
Volgens Scholtes vindt de moeder de uitkomst verschrikkelijk. "Ze mist ze ontzettend, maar ze kan niet voor ze zorgen. Maar de rechter zegt dat het in de toekomst wel kan.'' Volgens Scholtes is de tijdelijke opvang in Armenië niet goed geregeld en kunnen ze niet veilig bij hun moeder wonen. Ze gaat zich beraden over mogelijk nieuwe stappen.
UITZETTING MOEDER
De moeder maakte in een andere procedure ook bezwaar tegen haar eerdere uitzetting. De rechter oordeelt dat dit terecht is afgewezen omdat er geen nieuwe feiten en omstandigheden zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.