Hele oppositie provincie: geen geld voor Vuelta in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De volledige oppositie van Provinciale Staten verzet zich tegen de komst van de Vuelta. Ze vinden het niet de miljoenen waard die de provincie aan de Ronde van Spanje wil uitgeven. Gedeputeerde Pim van den Berg bood vandaag in een debat zijn excuses aan. Hij zegt dat hij de Statenleden niet goed op de hoogte heeft gebracht. Hij wil dat nu alsnog doen in een nieuw debat.
De provincie maakte begin dit jaar bekend om 2,1 miljoen euro opzij te zetten voor het organiseren van de Vuelta in 2020. Twee weken geleden werd al duidelijk dat de mogelijke komst van de Vuelta naar onze regio niet kon rekenen op enthousiasme van de provincie Utrecht. Politieke partijen schrokken van de hoogte van het bedrag, dat veel hoger is dan bij de start van de Tour de France en de Giro d'Italia.

BLANCO CHEQUE

De SGP kwam vandaag met een motie die moest voorkomen dat de provincie geld steekt in de Vuelta. Hij noemde het een "blanco cheque" die de provincie wil tekenen omdat niet duidelijk is wat de voordelen zouden zijn. Andere partijen hadden het over een "feestje voor de stad" waarbij de provincie te weinig profiteert van de Ronde van Spanje. Ook kun je de Vuelta niet vergelijken met de Tour de France, vonden de critici.

EXCUSES

Gedeputeerde Van den Berg vindt het een mooi evenement dat positief is voor de hele provincie. Hij zei dat er "geen onomkeerbare beslissingen" zijn genomen. Het is nog onduidelijk of de route in 2020 in Utrecht start en zo ja of de Vuelta langs andere gemeenten in de provincie zal trekken. Het is dus nog niet zeker of alleen de stad profiteert van de Ronde. In een nieuw debat wil de gedeputeerde de Staten overtuigen van de economische voordelen die het evenement met zich mee zou brengen
De motie om het geld niet uit te geven werd uiteindelijk ondersteund door alle oppositiepartijen SGP, SP, PVV, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PvdA en 50+. Vanuit de coalitie was met name GroenLinks kritisch, maar de partij nam wel genoegen met de excuses van de gedeputeerde. Het debat later dit voorjaar kan dus spannend worden.
Naast de provincie moet ook de gemeente Utrecht 2,1 miljoen euro betalen voor het evenement. Het besluit om de Vuelta in 2020 naar de provincie te halen wordt waarschijnlijk later dit jaar genomen. Als dat lukt, dan heeft Utrecht in tien jaar tijd de drie grootste wielerrondes op bezoek gehad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.