'Ook Utrechtse islamitische organisaties ontvingen geld uit onvrije Golfstaten'

De AlFitrah-moskee in Overvecht.
De AlFitrah-moskee in Overvecht. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Utrechtse islamitische organisaties zouden geld hebben ontvangen of aangevraagd uit 'onvrije' Golfstaten. Het gaat om de Omar al Farouk moskee, de Afghaanse cultureel-islamitische vereniging en Stichting AlFitrah uit Utrecht. Ook Stichting Europa Oost-Turkistan Educatie Centrum uit Zeist staat op de lijst.
In totaal gaat het om "zeker dertig islamitische organisaties in Nederland", blijkt uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur. Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dat blijkt uit informatie die de overheid jarenlang geheim heeft gehouden maar waar NRC en Nieuwsuur de hand op wisten te leggen, melden beide media.
OMSTREDEN
Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden vanwege de zorg dat hiermee ongewenste invloed wordt uitgeoefend in Nederlandse gebedshuizen. De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen.
De informatie betreft drie lijsten met namen van Nederlandse moskee-organisaties die in Golflanden om financiering hebben gevraagd. Koeweit en Saudi-Arabië informeren Buitenlandse Zaken hierover vertrouwelijk sinds 2010. Een van de lijsten bevat concrete bedragen.
UTRECHT
De Omar al Farouk moskee in Utrecht zou voor 2,5 miljoen gulden zijn gekocht door de Libische liefdadigheidsorganisatie World Islamic Call Society.
De Afghaanse cultureel-islamitische vereniging zou op 15 april 2013 geld hebben aangevraagd in Saudi-Arabië, blijkt volgens NRC en Nieuwsuur uit een lijst die door Saudi-Arabië is verstrekt aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bestuur was niet bereikbaar voor commentaar. Een medewerker geeft aan dat er inderdaad een verzoek in Saudi-Arabië is ingediend, maar dat er geen geld is ontvangen.
ALFITRAH
Over de AlFitrah-moskee schrijven NRC en Nieuwsuur: "De organisatie heeft van verschillende Koeweitse liefdadigheidsinstellingen geld ontvangen voor de koop van haar moskeegebouw, zo heeft Koeweit laten weten aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken: 10.000 KD van de International Islamic Charity Organization in 2012, 245.681 KD van de Revival of Islamic Heritage Society in 2012, 35.000 KD van het Kuwait Zakat House in 2014, 50.000 dollar van het Kuwait Waqf Public Foundation in 2012. Koeweit heeft daarnaast op 23 april 2016 laten weten dat nog een Koeweitse liefdadigheidsinstelling van plan is deze instelling te financieren. De moskee was niet bereikbaar voor commentaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.