VVD in veel coalities en toverwoord duurzaamheid

PROVINCIE UTRECHT - Duurzaamheid en wonen. Dat lijken voorlopig de belangrijkste thema's in de regio Utrecht bij het vormen van de coalities. Opvallend genoeg is het de VVD die het vaakst bij deze coalities lijkt te gaan aansluiten - niet direct de partij die duurzaamheid het hoogst op de agenda heeft staan.
Iets meer dan een maand later is het tijd om voorzichtig de balans op te maken van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wie er in het college van burgemeester en wethouders aanschuiven en welke partijen oppositie gaan voeren.

EEMNES

Bij de ene gemeente gaat dat gemakkelijker dan de ander. Zo presenteerde Eemnes gisteravond als eerste Utrechtse gemeente een nieuw college. In Baarn maken de huidige wethouders morgenavond opnieuw hun opwachting. In De Ronde Venen lijkt het ook allemaal rond te komen. De partijen CDA, VVD, D66 en Seniorenpartij hebben daar maandagmiddag een coalitieakkoord gepresenteerd.
In Houten is er wrevel. De informateur daar adviseert onderhandelingen met CDA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie. Inwonerspartij Toekomst Houten werd, tot haar eigen teleurstelling, geen onderdeel van een nieuw te vormen college. De SGP-Houten vindt dat andere partijen "zonder overleg buitenspel zijn gezet". Fractievoorzitter Wouter van den Berg noemt het "uiterst ondemocratisch en onbegrijpelijk" dat de SGP-Houten en PvdA "niet eens gevraagd zijn de visie op samenwerking CDA en GroenLinks te delen".

LOKALE PARTIJEN

Na de verkiezingen van 21 maart bleek GroenLinks veel zetels te hebben gewonnen, bleek er
voor lokale partijen en werd VVD in de meeste Utrechtse gemeenten de grootste. Het lijkt erop dat de toekomstige colleges redelijk aansluiten op deze verkiezingsuitslagen. VVD wordt het vaakst genoemd in de onderhandelingen (zeker acht keer), PvdA schuift weinig aan (minstens twee keer).
Belangrijk terugkerende thema's zijn duurzaamheid, woningbouw en verkeer. Bijvoorbeeld in het coalitieakkoord van de Ronde Venen, met CDA, VVD, D66 en Seniorenpartij De Ronde Venen. De coalitie wil inzetten op het bouwen van woningen van jongere en oudere inwoners. Ook willen de partijen dat er een betere bereikbaarheid van en naar de gemeente komt, zowel per fiets en ov als auto.

VERKIEZINGSPROGRAMMA

In Baarn zijn de overgang naar duurzame energie, de woningbouwopgave en het verder verbeteren van het ondernemersklimaat belangrijke thema's in het coalitieakkoord. De VVD won daar de verkiezingen en de thema's passen in het verkiezingsprogramma van de partij.
Het centrale thema in het akkoord van Eemnes is volgens de partijen dat "Eemnes een groene gemeente is, waar zorg voor elkaar en zorg voor duurzaamheid en klimaat richting geven aan het beleid". En in Utrecht praten GroenLinks, D66 en de ChristenUnie over sociaal beleid, duurzaamheid, klimaat- en verkeersbeleid. Volgens de partijen zijn er "veel overeenkomsten".

PLUCHE-PEILER

In onze
houden we de collegevorming in alle gemeenten van onze provincie bij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.