Grote busstaking bij regiovervoerders: morgen kort geding om dat te voorkomen

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Zowel maandag 30 april als dinsdag 1 mei staken alle regionale vervoerders van het land. Er rijden dan in de hele provincie geen streekbussen, en ook in de stad Utrecht ligt het openbaar vervoer stil. Ook de regionale treinen die niet van NS zijn rijden die dagen niet, zo meldt FNV. De vakbond wil met deze staking concrete afspraken over de werkdruk afdingen.
De werkgevers in het openbaar vervoer willen echter een stokje voor de werkneerlegging steken en zijn naar de rechter gestapt, want een staking in de meivakantie zou volgens hen "maatschappelijk ontwrichtend" zijn. "Dat gaat enorme gevolgen hebben", aldus Fred Kagie van Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). "Het is hét moment waarop mensen uitstapjes gaan maken. Als ze niet naar evenementen, dierentuinen of pretparken kunnen reizen, is dat heel ingrijpend."
Uit een korte rondgang langs een aantal toeristische trekpleisters in de provincie blijkt dat de meeste attracties nog niet weten hoe ze met de staking om moeten gaan. Alleen kasteel de Haar geeft tot nu toe aan dat ze hun bezoekers zullen informeren en zullen helpen waar nodig.

'OOK VOOR DE REIZIGER'

Volgens de vakbonden zal de overlast wel meevallen. "Staken is nooit leuk, maar in de vakantie is het juist minder bezwaarlijk dan op een drukke werkdag in de spits", vertelt FVN-stuurder Wilfred Jonkhout. "En we staken ook voor de reiziger, want die heeft ook last van deze situatie en van de werkdruk bij de chauffeurs."
Een eerder onderhandelingsresultaat tussen de bonden en de werkgevers werd in maart door de vakbondsleden afgewezen. De werkgevers vinden hun bod, een loonsverhoging van 8,3 procent in drie jaar en "goede afspraken over de werkdruk" afdoende. Maar werknemers zijn ontevreden over de manier waarop de loonsverhoging wordt opgebouwd en willen dat de toezeggingen rondom de werkdruk concreter worden.

TIJD

Volgens het VWOW hebben zij alleen niet genoeg tijd gehad om te reageren op de nieuwe voorstellen. "Op 16 april kregen we ineens een lijst met allerlei nieuwe zaken", zegt Kagie. "Toen hebben we gevraagd of we de tijd mochten krijgen om even goede rekensommen te maken. 'Die tijd krijgen jullie niet', lieten de vakbonden toen weten. Nou, dat vinden wij onbegrijpelijk en onzorgvuldig."
Morgen dient het kort geding om 14.30 uur voor de rechter. De werkgevers hopen de staking te kunnen voorkomen. "Tijd, daar gaat het om", aldus Kagie. "Ik wil de rechter vragen of hij de zorgvuldigheid wil toetsen en ons de tijd wil geven om naar de voorstellen te kijken." Het FNV pareert die reactie; zij vinden dat de werkgevers tijd genoeg hebben gehad.
De CAO geldt voor 12.000 werknemers, waaronder buschauffeurs en machinisten.

FNV en VWOW over de aangekondigde staking en het kort geding

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.