"Bijzonder dat korpscommandant zich mengt in verhuisdiscussie"

DOORN - Het is bijzonder dat Korpscommandant Mac Mootry zich inhoudelijk mengt in de verhuisdiscussie. Dat zegt verslaggever Marco Geijtenbeek, die de zaak volgt. Het Korps moet verhuizen van Doorn naar Vlissingen, maar dat stuit op veel verzet.
Daarom schaart de hoogste baas van het Korps zich achter zijn mannen, in een column: "Het is een nachtmerriescenario". Hij schrijft dat veel mariniers zorgen hebben over Vlissingen: "Het gezin niet verhuizen brengt het risico met zich mee van een jarenlang weekendhuwelijk en kinderen die zich afvragen wie die man is die op zondag het vlees snijdt."
Dat Mac Mootry zich mengt in de discussie is opmerkelijk, zegt verslaggever Marco Geijtenbeek: "Er zitten nog maar 2 bazen boven Mac Mootry. Normaal gesproken mengen dit soort mensen zich niet inhoudelijk in discussies. Je hebt het maar gewoon uit te voeren, want de politiek maakt de beslissingen."

ENQUETE

Er is de afgelopen tijd veel discussie over de verhuizing.
vind je een opsomming van alle gebeurtenissen. Vorige week nog verscheen een
waaruit blijkt dat 85% van de Korpsleden niet wil verhuizen naar Zeeland. Mac Mootry schaart zich daar nu achter.
Van alle kanten zwelt de kritiek aan, op die nieuwe kazerne van 192 miljoen euro in Vlissingen. Verslaggever Marco Geijtenbeek: "Het lijkt erop dat hij druk wil zetten op duidelijkheid van de staatssecretaris. Want vanuit het kabinet horen we nog steeds niets."

LEEGLOOP

De Commandant is ook bang dat het Korps nog verder leegloopt. Hij schrijft dat duur opgeleide en zeer ervaren korpsgenoten vertrekken: "Het bezorgt mij een flinke kopzorg waar ik af en toe slecht van slaap". Ook het werven van personeel in Zeeland dreigt moeilijk te worden: "In het westen ligt de Noordzee, in het zuiden België, in het Noorden relatief dunbevolkte eilanden en in het oosten eenheden die uit dezelfde wervingsvijver vissen".
Mac Mootry besluit met de woorden: "Durf terug te keren! Terugkeren kan het beste zijn voor mens en missie", De hele column leest u hier in een tweet van vakbond AFMP. Zij zeggen in een reactie: "kappen met die onzin!".
Nog steeds wacht de Tweede Kamer op beantwoording van vragen van GroenLinks. De Staatssecretaris beantwoordt die nog niet, zolang het onderzoek loopt. De eerder uitgebrachte enquête is daar onderdeel van. Maar alleen deze week kunnen die vragen nog beantwoord worden, anders wordt het pas in mei. Want vanaf vrijdag start het meireces. Dan ligt de politiek in Den Haag drie weken stil.

Verslaggever Marco Geijtenbeek over de column van Korpscommandant Mac Mootry

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.