100.000 Twitter-volgers voor @rtvutrecht

PROVINCIE UTRECHT - Een mijlpaal voor de sociale media van RTV Utrecht: we hebben 100.000 volgers op Twitter.
De eer is aan @Jandebanaan2. Rond 11.00 uur vanochtend mochten we hem verwelkomen als honderdduizendste volger. Inmiddels is hij al uitgekeken op RTV Utrecht, want een klein halfuur later volgt hij ons niet meer. Toch staan we op moment van schrijven op 100.001 volgers omdat er weer anderen zijn bijgekomen.

BEGIN TWITTER-AVONTUUR

Het begon voor ons ruim negen jaar geleden. De eerste Tweet die we verstuurden was een aankondiging van een verslaggever die naar Bonaire ging, om daar
te doen van een rechtszaak: "Live verslag vanuit de rechtszaal op Bonaire. RTV Utrechtverslaggever Martin de Wit doet verslag via SMS. Zie www.rtvutrecht.nl."
Geen groot nieuws dus, of een politiek nieuwtje. Een simpele oproep om ons vooral te volgen, maar niet via Twitter. Je kon onze verslaggever volgen via SMS! Hij stuurde ze naar de redactie en een collega bedacht daar tweets van te maken. En zo werd elke SMS een tweet. Als je er nu aan terugdenkt een bijzondere actie, maar ook het begin van ons Twitterkanaal.

FEITJES

Op dit moment hebben we dus 100.000 volgers. Daarvan is een grote meerderheid (65 procent) man. De meest gebruikte provider is KPN, op de voet gevolgd door T-Mobile. Bijna al onze volgers (94 procent) komen uit Nederland, maar toch is ook twee procent van onze volgers vanuit de Verenigde Staten geïnteresseerd in ons regionieuws.
Tweets die het dit jaar goed doen, worden doorgaans door zo'n 50.000 mensen gezien. Recent was bijvoorbeeld een tweet over het eerbetoon aan Avicii vanaf de Dom in Utrecht een zogenoemde 'toptweet'. Maar ook een tweet van afgelopen maart over schaatsen op natuurijs ging hard: "Dat veel ijs inmiddels onbetrouwbaar is, blijkt wel uit deze beelden. Deze schaatsers zakten door een wak in Tienhoven en bereikten gelukkig heelhuids de kant."

VALSE VOLGERS

Hoewel Twitter over het algemeen minder populair lijkt te zijn, groeien we wel. Maar de vraag is natuurlijk hoe serieus onze volgers zijn. Via een speciale
hebben we gevonden dat 62 procent van onze volgers echt is en dus geen nepaccount. Ter vergelijking: de
berekende eerder dat 49 procent van hun volgers echt is.
Ook veel van onze verslaggevers en redacteuren zijn te volgen via Twitter. Vaak twitteren ze actief over rechtszaken, groot nieuws als een flinke brand, of sportwedstrijden. Vooral de collega die actief is op dat laatste gebied, sportpresentator René van den Berg, heeft op Twitter een groot gevolg, met 3768 volgers. Hij is daarmee de meest succesvolle Twitteraar van onze omroep.

VOETBAL

Volgens René dankt hij zijn populariteit op Twitter aan het onderwerp waarover hij berichtjes maakt: "Het komt vooral door voetbal, door FC Utrecht. Filmpjes van de training bijvoorbeeld. Dat vinden ontzettend veel mensen mooi om te zien. En bij de wedstrijd werken hashtags ook goed, zoals voor de wedstrijd Heracles - Utrecht #HERUTR. Daar wordt ontzettend veel op gezocht en berichten worden geretweet."
Daarnaast zet René ook nooit iets persoonlijks op Twitter en houdt hij zich bij de feiten. "Het is echt puur zakelijk. En ik doe ook niet aan geruchten of speculaties, dat laat ik achterwege."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.