Vertrouwensarts Veilig Thuis berispt door tuchtcollege

© RTV Utrecht/Marc van Rossum du Chattel
HOUTEN - Een vertrouwensarts van Veilig Thuis is vandaag berispt door het Medisch Tuchtcollege. De arts heeft ten onrechte de diagnose PCF of Münchausen by Proxy gesteld. Daarnaast is er nog ander verwijtbaar handelen vindt het tuchtcollege
De zaak was aangespannen door de familie Gregorius uit Houten. Zij kregen te maken met Veilig Thuis, het voormalig advies- en meldpunt kindermishandeling, nadat ze het met de gemeente niet eens werden over PGB's, subsidies voor hulpverlening. Vertrouwensarts Anne-Marie R. dacht vervolgens al snel dat de ouders de kinderen expres ziek maakten, zogenoemde PCF. Het tuchtcollege stelt nu dat R. daarmee haar boekje te buiten is gegaan. "Zij heeft hierbij (dit onderzoek, red.) onjuiste conclusies getrokken uit de beschikbare medische gegevens en heeft die niet bij de onderzoekers van de kinderen gecheckt. Zij is onvoldoende op zoek gegaan naar informatie die haar ideeën tegenspraken."
ONZORGVULDIG
Het rapport van de vertrouwensarts voldeed volgens het college op essentiële onderdelen niet aan de criteria. Zo is de vertrouwensarts bij de interpretatie van de medische informatie over de kinderen onzorgvuldig geweest en buiten haar deskundigheidsgebied getreden. Het College vindt dat mevrouw R. op basis van haar onderzoek niet tot de conclusie had kunnen komen dat er sprake is van kindermishandeling of van PCF.
Het college verwijt de mevrouw R. verder dat ze een brief gestuurd heeft naar de 16-jarige zoon van de ouders. Die heeft de emotionele ontwikkeling van een jong kind, maar kreeg een brief die geschreven was voor een volwassene. Het college: "Hoewel het in beginsel legitiem is om een kind van 16 jaar op de hoogte te stellen van de uitkomsten van het onderzoek, acht het College het onwenselijk om het kind met een dergelijke brief in een loyaliteitsconflict met zijn ouders te brengen. Ook het taalniveau van de brief is niet passend bij het ontwikkelingsniveau, terwijl de inhoud voor het kind zeer klemmend kan zijn."
GEEN CONSEQUENTIES
Een berisping heeft in principe geen directe consequenties voor het werk van de betreffende arts. Wel wordt de uitspraak met haar volledige naam gepubliceerd in een dagblad. De ouders reageren tegen RTV Utrecht zeer verheugd op de uitspraak.
Veilig Thuis Utrecht wil niet ingaan op de uitspraak van het tuchtcollege, maar zegt wel in gesprek te gaan met de betreffende vertrouwensarts.
Een vertrouwensarts van Veilig Thuis is berispt door het Medisch Tuchtcollege

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.