"Houd mariniers in Doorn, maar geef Vlissingen wel kazerne"

DOORN/DOORN - De Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO) wil én én. Een kazerne in Vlissingen én het Korps Mariniers in Doorn houden. Volgens de vereniging kan de Minister een duidelijk signaal afgeven in deze moeilijke tijd voor Defensie, zegt voorzitter Marc de Natris: "Laat zien aan de mariniers en de rest van de mensen dat het menens is".
De Natris rekent voor: Defensie heeft de afgelopen jaren flink in het vlees moeten snijden. "Er moest 1 miljard bezuinigd worden in 2012. Nu gaan we langzamerhand weer groeien. Maar Defensie zit nu in de put. Het personeel is het na 25 jaar politieke verwaarlozing zat. De uitstroom is groot. We gaan richting de 8000 vacatures."
En dus moet er wat gebeuren, zegt de KVMO. "We zitten echt diep in de shit. Dat zal de komende jaren nog duren. Want als we alle infrastructuur voor Defensie weer op orde moeten krijgen, kost dat 2,5 miljard euro. Dat krijgen we nooit. Dus als je daar geld op kunt besparen, investeer dat dan in Doorn. Dan kunnen we ook weer geld in andere dingen steken."
De nieuwe kazerne in Vlissingen kost 192 miljoen euro, volgens de laatste berichten. Ook Korpscommandant Mac Mootry heeft zorgen geuit over de verhuizing naar Zeeland. Hij schreef een column over de leegloop en noemt het een "nachtmerriescenario". Volgens vakbond VBM zijn er inmiddels 120 mariniers vertrokken dit jaar.

TOCH EEN KAZERNE

Maar toch moet Zeeland niet in de kou blijven staan. De Natris zegt dat die kazerne er wel moet komen: "Het moet een multifunctionele kazerne zijn. Een plek waar de hele krijgsmacht terecht kan én ook de douane." Want door de Brexit wordt Vlissingen een belangrijk punt: "Dat wordt een belangrijke haven voor de invoer. De douane en marechaussee moet daar uitgebreid worden."
En dat is goed nieuws voor Zeeland. De provincie heeft al 13,8 miljoen euro in het project geïnvesteerd. Zij reageerden dan ook verbaasd op de column van de commandant. Een provinciewoordvoerder: "Die heeft ons onaangenaam verrast. Verder is het wat ons betreft aan Den Haag, en rekenen wij op een betrouwbare overheid. Wij gaan ervan uit dat de marinierskazerne gewoon naar Vlissingen komt."
Die nieuwe kazerne moet dus voor verschillende disciplines geschikt worden, als het aan de KVMO ligt. Onderhoud van schepen, oefeningen van het Korps en een slaapplek. "Het is én én. Uiteindelijk zal er in Zeeland ook een steunpunt voor Defensie moeten zijn. En ook voor de douane. Er zijn genoeg mogelijkheden om tot een win-win situatie te komen."

SOAP

De verhuizing van het Korps mariniers van Doorn naar Vlissingen houdt de gemoederen nu al een
bezig. En dus moet er een knoop doorgehakt worden. De Natris zegt dat het Korps altijd nog in Doorn kan blijven: "Je kan altijd terug. Het is niet voor het eerst dat er binnen de politiek iets gecorrigeerd wordt".
De Natris hoopt dat Defensie een duidelijk signaal af gaat geven: "We moeten de mensen weer centraal stellen. Jarenlang is dat niet gedaan, door de bezuinigingen. Want als het Korps niet wil, dan kun je ze dwingen. Maar uiteindelijk zullen ze dan met pijn in het hart besluiten om weg te gaan. En dat kan nooit de bedoeling zijn van de politiek."
De Staatssecretaris van Defensie moet nog vragen beantwoorden van GroenLinks over de kwestie. Daar is het grote wachten op. En vervolgens is de vraag ook of ze in Doorn nog zitten te wachten op de mariniers. De inwoners zien de mannen van het Korps graag. Maar de politiek op de Heuvelrug wil graag woningen bouwen op het kazerneterrein. De soap is dus nog lang niet klaar.

Volgens de KVMO kan Defensie een belangrijk signaal afgeven met het Korps.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.