GroenLinks Utrecht wil Tweede Kamerlid Voortman als wethouder

UTRECHT - Linda Voortman is kandidaat voor de derde wethouderspost van GroenLinks in Utrecht. Het huidige Tweede Kamerlid zou plaats kunnen nemen naast de zittende GroenLinks-wethouders Kees Diepeveen en Lot van Hooijdonk, maakte de partij vanmiddag bekend.
Voortman (38) woont sinds 2008 in Utrecht en is getrouwd met voormalig PvdA-raadslid Ruben Post. Sinds 2010 zit ze in de Tweede Kamer. Daarvoor was ze onder meer actief bij de studentenbeweging, als raadslid in Groningen en als vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten.

REACTIE VOORTMAN

"Ik heb me als Kamerlid een flink aantal jaren op het landelijk niveau ingezet voor verschillende groepen mensen", vertelt Voortman aan RTV Utrecht. "Het lijkt me heel mooi om dat nu lokaal te kunnen doen als wethouder."
Ze kiest bewust voor een overstap van het land naar de stad. "Ik merk dat de lokale politiek mij nooit helemaal losgelaten heeft. Nu kon ik ook veel daarvan kwijt in de debatten die ik voerde, over de WMO, over de Participatiewet. Maar ik heb altijd het gevoel gehad dat een deel van mijn hart in de lokale politiek ligt. Het mooie daarvan is dat je door de stad kunt fietsen en ziet wat je verandert. Nu deze kans voorbij komt, denk ik dat ik hem met beide handen moet aangrijpen."
Het moment dat Voortman zich gaat mengen in de Utrechtse politiek komt net na het afscheid van partner Ruben Post. Dat is een gelukkige samenloop van omstandigheden, lacht ze. "Mijn man heeft zich acht jaar als raadslid ingezet. Hij heeft zelf besloten dat hij tijd voor andere dingen wilde. Maar daarna ontstond er wel ruimte. Ik heb niet gezegd: 'je moet nú plaats maken voor mij!'. Zo werkt het niet bij ons thuis."

GROENLINKS

Fractievoorzitter Heleen de Boer is verheugd dat GroenLinks een ervaren kracht als wethouder kan presenteren. "Linda heeft haar sporen verdiend en is met name op de sociale portefeuille een boegbeeld voor GroenLinks. Ik ben blij dat ze namens GroenLinks het Utrechtse college in wil. Met Linda, Lot en Kees hebben we een wethoudersteam om trots op te zijn."
De kandidatuur van Voortman hangt nog wel af van het rondkomen van de coalitie met GroenLinks, D66 en ChristenUnie, én of GroenLinks daarbij drie wethouders weet binnen te slepen. Mocht dat gebeuren, dan stopt de Utrechtse met haar werkzaamheden in de Tweede Kamer. Haar plek zal dan worden ingenomen door Paul Smeulders, op dit moment actief als wethouder in het Brabantse Helmond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.