Gemeente Utrecht gooit meetgegevens luchtkwaliteit weg

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft een groot aantal meetgegevens over de luchtkwaliteit in de binnenstad weggegooid. Dat blijkt uit navraag van RTV Utrecht.
In december 2016 lanceerde de gemeente een nieuw project. Op diverse plekken in de binnenstad werden sensoren geplaatst. Op een website konden fietsers de actuele luchtkwaliteit controleren en zo de meest gezonde route kiezen.
Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) vertelde in de media met veel enthousiasme over het project. Maar met zoveel enthousiasme als het project gelanceerd werd, zo stilletjes werden de sensoren weer weggehaald. De site luchtradarutrecht.nl bestaat nog, maar bericht nu over de luchtkwaliteit op De Uithof.
Op de webpagina kon je naast de actuele meetgegevens ook de cijfers uit het verleden zien. Maar nu het project in de binnenstad gestaakt is, blijken alle gegevens verdwenen. Volgens gemeentewoordvoerder Matthijs Keuning waren de resultaten niet betrouwbaar. "Ook omdat bleek dat de gegevens niet betrouwbaar en daarmee niet nuttig waren, is bij het vernieuwen van de website geen kopie van de gegevens gemaakt."
Volgens de gemeente leverden de sensoren dus geen correcte cijfers. Wie de site regelmatig bezocht, viel het op dat de luchtkwaliteit meestal prima was. Ook op de nieuwe locaties in De Uithof geven de sensoren vaak aan dat de lucht van goede kwaliteit is.
Hoeveel geld de gemeente in het 'niet-nuttige' project heeft gestoken is onbekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.