Aantal verkeersdoden provincie omlaag, meer fietsongevallen

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - In het Utrechtse verkeer zijn het afgelopen jaar veertig dodelijke slachtoffers gevallen bij verkeersongevallen. Dat zijn er vier minder dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Voor het eerst is het aantal slachtoffers van fietsongelukken hoger dan het aantal auto-ongelukken. Een trend die Utrecht niet overslaat.
"Als je kijkt naar het aantal fietsslachtoffers in de provincie Utrecht dan ligt dat relatief hoog", zegt Monique Peterzen van het CBS. "Wat daarbij opvalt, is dat vooral ouderen het slachtoffer zijn." Ouderen zitten niet het meeste op fiets, dat zijn schoolgaande kinderen, maar ze zijn wel een fysiek kwetsbare groep. In totaal kwamen vorig jaar 25 fietsers om het leven in Utrecht.

E-BIKE

Peterzen noemt de e-bike als een van de oorzaken van het toegenomen aantal fietsslachtoffers. "Het is een apart soort fiets, je gaat heel snel en mensen die een verminderd uithoudingsvermogen hebben kunnen langer fietsen. Maar die snelheid kan je ook kwetsbaar maken in het verkeer."
Genoeg werk aan de winkel dus voor gemeenten en provincie. Gedeputeerde Dennis Straat van de provincie Utrecht herkent de moeilijkheden die de ontwikkelingen van fietsen met zich meebrengen. "Er zit wel een trend in waar we heel goed over moeten nadenken, hoe we dat kunnen oplossen," zegt Straat, "met name op plekken waar fietsers zich met steeds grotere verschillen in snelheid verplaatsen."

MAATREGELEN

"We doen natuurlijk wel het nodige", zegt gedeputeerde Straat. Op provinciale wegen experimenteert Utrecht met een verharde berm, met ribbels. Die moeten automobilisten waarschuwen als ze van de weg dreigen te raken. Diezelfde ontwikkelingen zijn volgens Straat ook toe te passen op fietspaden in de provincie. "Tussen Utrecht en Den Dolder doen we in samenwerking met de gemeente een proef. Bijvoorbeeld met een geribbelde kantlijn om te voorkomen dat mensen de berm inrijden en stroevere markeringen om glijpartijen te voorkomen. Eigenlijk hetzelfde systeem als voor automobilisten."
Wellicht dat handreiking van de Rijksoverheid Straat daarbij kan helpen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vijftig miljoen euro toegezegd om gevaarlijke N-wegen aan te pakken. "Een mooi gebaar van de minister. Dat geeft aan dat het belangrijk is om na te denken hoe we het aantal doden omlaag kunnen brengen en dat we samen tot een oplossing moeten komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.