RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Koningsdag: dit is er te doen

1/16
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT -

Het is Koningsdag en de provincie Utrecht kleurt oranje. RTV Utrecht zal daarvan uitgebreid verslag doen. Stuur ons leuke filmpjes en foto's via Facebook, Instagram of Twitter. Wij genieten graag mee!

Hieronder vind je de festiviteiten per gemeente. Het is een greep uit alle activiteiten, want één ding is zeker: in elk dorp en elke stad is wel iets te beleven. Koningsdag leeft in de provincie!


UTRECHT

De Domstad staat natuurlijk in het teken van de traditionele vrijmarkt. Het festijn is gisteravond om 18.00 uur begonnen en duurt 24 uur. Iedereen mag meedoen en een kleedje neerleggen in het vrijmarktgebied. Ook aan de ondernemende kindjes is gedacht, er zijn speciale kindervrijmarkten in de hele stad.

De gemeente speelt op de verwachte drukte in met een speciale app bedacht waarmee bezoekers die iemand in de menigte zijn kwijtgeraakt elkaar snel weer kunnen vinden.

Vanaf 09.30 uur kun je bij het Utrechtse stadhuis getuige zijn van een jaarlijkse traditie. Daar start om 10.00 een speciale aubade met burgemeester Van Zanen en Erik Kerpen, de voorzitter van het Utrechts Oranje Comité. Daarna gaat de burgemeester, samen met de leden van het Utrechts Oranje Comité, de wijken in de stad weer in.

Van Zanen liet zich vannacht al in de binnenstad zien en zong op de Mariaplaats luid mee bij het podium van Bingo FM. Daar treden ook vandaag nog vele artiesten op.


AMERSFOORT

Fietsboot de Eemlijn heeft op Koningsdag een extra vaart naar Spakenburg. De boot vertrekt om 10.00 uur vanaf de Grote Koppel in Amersfoort.

Op de Hof moet je zijn voor allerlei muzikale activiteiten. Zo is er een 'Amersfoort's got talent'-verkiezing georganiseerd en vanaf 20.00 uur nemen lokale dj's het podium over. Het Eemplein is het toneel van schminken, wasmachine schieten, ravotten op het springkussen, minikarts besturen en helemaal losgaan op de hindernisbaan.

Vanuit de hoogte klinken van 10.00 tot 17.00 uur oranje-getinte beiaardbespelingen door Joannes Thuy.


BAARN

De traditionele rommelmarkt in Baarn begint net als anders rond 04.30 uur. Je kunt een plekje zoeken in de Pekingtuin, bij het Oranjepark, of op de Stationsweg, Brink en Laanstraat, Stationsstraat en de Oranjestraat. Rond 16.00 uur moet iedereen zijn handel weer ingepakt hebben.

Burgemeester Mark Röell is om 11.30 uur in Lage Vuursche bij het hijsen van de vlaggen van Nederland, Baarn en Lage Vuursche op de hoek van de Dorpsstraat en Slotlaan. Traditioneel zal de Nederlandse vlag door de burgemeester zelf in top worden gehesen. Na het Wilhelmus wordt getoost oranjebitter.

In Baarn wordt morgen, de dag na Koningsdag, de jaarlijkse solexrace gehouden. De deelnemers starten om 18.00 uur op de Brink en finishen daar ook. Het evenement duurt ongeveer een uur.


BUNNIK

Het Wilhelmus, Mijn Nederland, Zilvervloot, In naam van Oranje, Lang zal ze leven en Holland Jubelt zijn de liedjes die bij het Oude Raadhuis te horen zullen zijn. Drumfanfare Victoria is ook van de partij en deelt songteksten uit, zodat iedereen lekker een moppie kan meezingen. Het muzikale feest start na een toespraak van burgemeester Roland van Schelven om 10.00 uur.

In de gemeente doen ze ook net als vorig jaar een poging om een oude traditie weer nieuw leven in blazen. Henk en Wil van Mourik, bekend van de cafetaria uit de Dorpstraat, gaan sinaasappels uitdelen aan het publiek, uit originele oranje appelplukmanden.

En rond 16.00 barst het feest ook los op de Dorpstraat. Iedereen mag komen en je hoeft ook nog geen eens entree te betalen. Piratenkoor Gein en Gek uit Wijk bij Duurstede zal aftrappen en daarna volgen diverse zangers afgewisseld door de gezellige en welbekende klanken van Feest-dj Jeroen, die ook altijd draait bij Brothers.


BUNSCHOTEN

In Bunschoten vertrekken drie muziekkorpsen vanaf verschillende plekken naar de aubade op het Kolkplein. Het gaat om de Herauten, Tamboer Lyrakorps Jonathan en Excelsior. De aubade begint om 10.00 uur en is een halfuurtje later afgelopen.

Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor de traditionele rommelmarkt. Dat kan onder meer op de Spuistraat en op de Sluisweg is ruimte gecreëerd voor de meer professionele verkoper.

In het dorp is er ook een avondprogramma. Zo start er om 21.30 uur een lampionnentocht; start is op de Veenestraat en het lichtjesfeest eindigt bij het Kleine Zeetje. Maar wees niet getreurd om 22.30 start er een vuurwerkshow om de nationale feestdag spectaculair af te sluiten.


DE BILT

Het Oranjecomité De Bilt-Bilthoven is er helemaal klaar voor. Een jaar lang hebben zij hun best gedaan om een spetterend programma neer te zetten. En ja, het mag er zijn!

Zo is er 's ochtends op de Hessenweg de Kindervrijmarkt, 's middags op de velden voor het Gemeentehuis is er van alles te doen bij het Spellenfestival. Spelletjes voor de kinderen, een optreden van een clown en het paardenconcours mag natuurlijk ook niet vergeten worden.

De entree is niet gratis, voor vier euro per persoon kun je het terrein op.


DE RONDE VENEN

In Mijdrecht willen ze het gezellig houden op Koningsdag. Daarom mag er net als vorig jaar alleen alcohol geschonken worden op het Raadhuisplein, de Dorpsstraat en een grote cirkel daaromheen. Een biertje of wijntje meenemen naar het centrum mág, maar wel met mate. In het verleden werden er door jongeren winkelwagentjes vol met bier neergezet op het centrale plein en dat probeert de gemeente met deze maatregel te voorkomen.

In Wilnis is het feest eigenlijk al met Koningsnacht gestart. In Vinkeveen en Waverveen zijn alle activiteiten geconcentreerd rond dorpshuis De Boei. Er is ruimte voor allerlei dingen maar de meeste ruimte is gecreëerd voor muziek en er zijn 40 kramen neergezet, zodat kinderen hun spulletjes kunnen verkopen.

In De Hoef zijn ze er ook vroeg erbij. Om 09.15 uur start een optocht van versierde fietsen. De fietstocht begint op de Mr. van de Meerendonkstraat en brengt alle deelnemers naar voetbalvereniging HSV. Daar aangekomen kun je ook nog meedoen aan een tafelvoetbaltoernooi.

Iin Amstelhoek kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen. Er is namelijk een speciale roofvogelshow georganiseerd. Uilen, haviken en een reuze Amerikaanse Zeearend; je ziet ze allemaal. Tijd: 11.00 tot 17.00.


EEMNES

De kinderspelen, het tonnetje steken en het straattheater gaan niet ontbreken. Stichting Feestcomité Eemnes heeft er alles aan gedaan om iedereen in Eemnes een mooie Koningsdag te bezorgen.

Om 09.10 barst het feest los met het klokgelui Pieterskerk en het laatste onderdeel is rond 16.15 afgelopen. En wat kun je in de tussentijd allemaal doen? Nou, je kunt onder meer abseilen van de Grote Kerk, kratten stapelen, simultaan schaken en de hindernisbaan bedwingen.


HOUTEN

De lokale Oranjeverenigingen zijn in Houten verantwoordelijk voor de viering van de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Alles is goed verspreid over de vier kernen, zodat niemand iets hoeft te missen.

Een van de hoogtepunten is de kindervrijmarkt in Houten, die al om 07.00 uur begint. En in 't Goy start om 13.00 een optocht van versierde voertuigen en iedere deelnemer wint sowieso een leuke prijs. Om 16.00 uur starten ook de circusspelen. In een team van vier personen kun je meedoen en allerlei leuke trucs doen.

Maar in Tull en 't Waal start het programma om 14.00 uur en kun je op de rodeokameel, je kunt ringrijden en vanaf 17.30 is het tijd voor de kinderbingo.


IJSSELSTEIN

In IJsselstein heeft de Oranjevereniging vooral ingezet op actieve activiteiten. Bij het Kronenburgplantsoen staat er vanaf 10.30 een adventure megabaan, er is een klimwand, een rodeostier en ga zo maar door.

Maar de muzikale talenten in de gemeente worden ook niet vergeten. Bij speeltuin Kloosterplantsoen is er namelijk ook een talentenjacht georganiseerd, de show begint om 13.30. Daarvoor en daarna is het de beurt aan Dansschool Moving Stars en Dansinstituut Jos Dolstra om op te treden. Band Hit the Ceiling sluit daar het verjaardagsfeestje af.


LEUSDEN

In de kern van Achterveld kunnen de mensen een beetje uitslapen, want de rondgang van muziekvereniging DWS door het dorp begint pas om 10.00. De tocht is rond 11.00 uur afgelopen en dan wordt er een serenade gehouden bij Huize Sint Joseph. Speciaal voor ouderen staat er daar ook een kopje koffie en een oranje tompouce klaar.

Maar er is natuurlijk ook een kleedjesmarkt en in Leusden kun je daarvoor terecht in de wijk Hamersveld vanaf 10.00 uur. Op de zwarte weg wordt er twee dagen feest gevierd bij onder meer Café De Dikke, Café De Swartesteegh en restaurant Hello Again.


LOPIK

Het oer-Hollandse spel bingo mag natuurlijk ook niet ontbreken en dat hebben ze in Lopik goed begrepen. Om 18.00 uur begint de kindereditie en er worden vijf rondes gespeeld. Om 20.30 uur mogen volwassenen de kaarten en pennen erbij pakken voor tien rondes. Locatie: De Schouw.

De terrassen zijn vanaf 09.30 uur geopend voor een hapje en een drankje en dat is misschien ook wel nodig. Er zijn een hele hoop activiteiten georganiseerd waar je even van bij moet komen. Zo kun je kratje trap spelen, de Rodeostier op, vechten met een hele hoop kussens, helemaal los op het springkussen en je kunt gezellig stoepkrijten.


MONTFOORT

Oranjegezinde Montfoorters konden gisteravond al terecht op de vrijmarkt bij het Hofplein. Het feest gaat verder op Koningsdag. Vooral de kleintjes zijn daarbij niet vergeten. De Ukkies-hoek met een glijbaan, luchtkussen en autootjes. "Kids druk en ouders even rust", aldus de organisatie. En op het Hofplein staan ook allerlei attracties. Je moet alleen wel ff een polsbandje kopen ter waarde van vijf euro.

De wat oudere inwoners kunnen vooral terecht op het Stadhuisplein. DJ Lou draait de plaatjes en dat is een mix van 90's, 00's en de hits van nu.


NIEUWEGEIN

"De 51e verjaardag van koning Willem-Alexander, gaat zeker niet ongemerkt aan ons dorp Vreeswijk voorbij", zegt de organisatie op haar website. Zo staan er om 10.00 uur drie verschillende spelletjes klaar op de oude Sluis. Namelijk: balletjes in de klompen werpen, waterballonnen stuk gooien op de cactus en ringwerpen om de tentakels van de Koninklijke octopus.

Oranjevereniging Nieuwegein Noord organiseert weer een kleedjesmarkt voor alle inwoners van Nieuwegein. Vanaf de zuidkant van het Muntplein naar de Nedereindseweg en dan naar het oosten tot aan de Dorpskerk bij het Sluisje, zijn allerlei spullen en hun verkopers te vinden. Ook in deze gemeente zijn er allerlei zangers, zangeressen en bandjes die gaan optreden.


OUDEWATER

Oranje Boven! Leve de Koningsdag in Oudewater! En dit jaar is het wel een bijzondere, want de Oudewaterse muziektent is terug van weggeweest. Hij krijgt op bijzondere feestelijke dagen weer een plekje op de Markt, net als vroeger. Om precies 16.00 is het zover! De Muziekgroep Oudewater wijdt de opgeknapte 'podiumwagen' weer in.

Maar er is natuurlijk ook genoeg anders te ondernemen. Zo kun je koek slaan, ponyrijden en deelnemen aan een colorrun.


RENSWOUDE

Sommige tradities vervelen nooit en dat is zeker het geval in Renswoude. Daar wordt ieder jaar de dorpslunch georganiseerd. Alle dorpsgenoten bij elkaar aan tafel voor een praatje en een broodje! Vanaf 11.30 uur is het genieten geblazen. De lunch is bij de rand van de megatent, zodat (bij regenachtig weer) ook binnen kan worden gegeten.

Als de dorpslunch voorbij is, wordt het horecaplein omgetoverd tot Little Woodstock. En wat is Woodstock? Dit Amerikaanse festival werd in de jaren zestig voor het eerst op een weiland georganiseerd waarna het uitgroeide tot een van de bekendste festivals ter wereld. "Erg sfeervol en een relaxte ongedwongen sfeer", aldus de organisatie.

Er wordt vooral muziek uit de Sixties en Seventies gespeeld, afgewisseld met de hedendaagse knallers die je nu vooral op de radio hoort.


RHENEN

Het hoogtepunt in Rhenen was natuurlijk het bezoek van koningin Beatrix en haar familie in 2012, maar de organisatie doet er natuurlijk alles aan om ieder jaar weer een bijzonder programma neer te zetten.

Het kinderdorp mag daarbij niet ontbreken, want er is een: rupsbaan, de grootste opblaasbare glijbaan van Nederland, er zijn springkussens en de kindervrijmarkt natuurlijk. Het begint om 10.00 en alles is om 18.00 afgelopen.

Dit jaar is het ook weer mogelijk om de Cuneratoren te beklimmen. Vanaf 13.00 uur gaat er elk uur een rondleiding naar boven.

Later op de dag nemen de artiesten het stokje over en ze beloven er een feestje van te maken. Op meerdere terrassen zijn verschillende bands en artiesten te vinden. Al belooft volkszanger Rein Mercha een echte publiekstrekker te worden.


SOEST

Ook in Soest is er flink uitgepakt met Koningsdag. Hoe kan het ook anders?! Net als in veel andere Utrechtse gemeenten is de kleedjesmarkt of vrijmarkt ( termen worden door elkaar heen gebruikt) één van de belangrijkste onderdelen van het programma. Op de Engh is dit jaar ook weer de locatie, maar er is daar ook plek gemaakt voor de Kinderspelen.

De ouderen worden dit jaar ook niet vergeten in Soest en Soesterberg. Er is namelijk een gezellige oranjeborrel georganiseerd op drie verschillende locaties. En bij alle drie de borrels, kan men ook genieten van verschillende muzikale optredens.


STICHTSE VECHT

In heel Stichtse Vecht zijn verschillende straten afgesloten en omleidingen ingesteld om vrijmarkten mogelijk te maken. Want deze Nederlandse traditie mag natuurlijk niet gemist worden.

Rond 11.30 moet u misschien even een kijkje komen nemen bij Huize Grigia aan de Straatweg in Breukelen. Er staat namelijk een roeiwedstrijd op de planning tussen de gemeenteraad en de Oranjevereniging. Hoe vaak kun je lokale politici nou op die manier in actie zien!

Ook in de andere kernen van Stichtse Vecht is genoeg leuks te doen. Zo is er in Kockengen een knutselworkshop voor kinderen en in Loenen aan de Vecht moet je in de feesttent zijn voor alle activiteiten. Meer over het programma lees je hier.


UTRECHTSE HEUVELRUG

Als een oase van rust, net buiten de Randstad, vind je tussen Utrecht en Amersfoort de Utrechtse Heuvelrug. Zo omschrijft de plaatselijke VVV de gemeente. Maar als je je rust wil vinden, moet je dat niet op Koningsdag doen.

In alle kernen zijn veel activiteiten georganiseerd: van de kleedjesmarkten, muzikale optredens tot aan boogschieten. Het kan er allemaal.

En wat die muzikale optredens betreft, is het percussie-optreden van de Vuilnismannen eentje die je niet mag missen. De mannen zijn mega populair. Ze bezoeken scholen, bedrijven en festivals waar ze interactieve optredens verzorgen met een uitgebreid trommel instrumentarium bestaande uit gedumpte emmers, tonnen, borstels, pannen en ander afvalmateriaal.
Om 12.45 en 15.00 uur staan ze te swingen op het terrein van Landgoed Huis Doorn.


VEENENDAAL

Stoepkrijten op het Stipplein, waterballen bij restaurant Mucha, spelen met duizenden legoblokjes bij de cultuurfabriek en een hindernisbaan van zeventien meter afwerken. Voor ieder wat wils in de gemeente Veenendaal.

Net als Rhenen ontvingen zij in 2012 de koningin met haar familie en je merkt nog steeds dat het Oranjefeest erg leeft. Er zijn zoveel activiteiten dat niet alles in het overzicht past. Dus even doorklikken voor het volledige programma kan zeker geen kwaad.


VIANEN

De parel aan de Lek kleurt ook dit jaar weer lekker oranje. De Voorstraat is hier de place to be. Hier vind je de Reigermarkt met gezelligheid voor jong en oud. Maar ook in de dorpskernen van de gemeente, zoals Hagestein en Everdingen, is van alles te doen.

De verschillende Oranjeverenigingen zoeken nog wel een flink aantal vrijwilligers zodat volgend jaar weer een mooi programma neergezet kan worden. Want feestvieren kunnen ze wel in Vianen. Bekijk het overzicht maar even voor alle activiteiten.


WIJK BIJ DUURSTEDE

Het luiden van de klokken is in deze gemeente het officiële startsein van alle koningsdag-activiteiten. Dat begint al heel vroeg om 08.00 uur, zodat iedereen weet dat het feest is. Daarna stopt het muzikale geweld niet, want Harmonie 'Concordia' neemt het stokje over op de toren van de Grote Kerk op de Markt. Er worden natuurlijk oudhollandse liedjes gespeeld.

De traditionele vrijmarkt begint om 10.00 uur, maar er is ook een Tweedehands boekenmarkt in de 'Open Hof'.

De sportieveling wordt ook niet vergeten in deze gemeente, want de Wijkse singelloop begint om 11.30 met de eerste afstand. Naast de 500 meter worden er ook de twee, vijf en tien kilometer gelopen.


WOERDEN

Woerden organiseert traditiegetrouw op Koningsdag een kermis op het Exercitieveld. Die start 's ochtends al om 09.30 uur. De kermis ligt onder een vergrootglas, want tijdens de Koeiemart-kermis vorig jaar ging er veel mis. Attracties stonden te dicht bij elkaar en er was te weinig ruimte voor de brandweer.

Organisator René den Daas heeft er alle vertrouwen in dat het deze keer wel goed gaat. "Er wordt zwaarder gecontroleerd en de attracties staan iets ruimer opgesteld deze keer."


WOUDENBERG

Alle kinderen in Woudenberg konden meedoen aan de wedstrijd "de mooist versierde fiets". En je raad het misschien al, maar op Koningsdag wordt duidelijk wie de grote winnaar is. Alle kinderen verzamelen bij hun school en vanaf 09.00 uur komt Harmoniegezelschap Fidelio iedereen ophalen. Eindpunt van de fietsenoptocht is het gemeentehuis waar burgemeester Titia Cnossen de winnaar bekend zal maken.

Rondom residence de Schans zijn ook veel activiteiten georganiseerd zoals cupcakes versieren, kleurplaat kleuren, boerengolf en schminken. Maar er staat ook een Funpark met verschillende spring- en speeltoestellen.


ZEIST

Koningsdag in Zeist moet een bruisend feest worden in het centrum. En dat komt alleen al door de bekende oranjemarkt op de Slotlaan. Op de markt vind je bijna 500 plaatsen! Er is ruimte voor een braderie, een kinderkleedjesmarkt en een tweedehands markt.

Het Koets Open Air Event beloofd ook een echte publiekstrekker te worden. Op de Hogeweg (naast de kwalitaria) gaan onder meer Danny Froger, De Zeister Toppers, Def Rhymz, Matsoe Matsoe en Dave Roelvink optreden.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -