Burgemeester Van Zanen gaat strijd aan met ondermijnende criminaliteit

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen is blij met het rapport over de zogenaamde ondermijnende criminaliteit in Utrecht. De veiligheidscijfers gaan de goede kant op, benadrukt hij tegenover RTV Utrecht, maar met deze cijfers kan de gemeente ook ingrijpen tegen vormen van misdaad die niet gelijk zichtbaar zijn.
De aanpak van de gemeente spitst zich toe op Kanaleneiland, Overvecht, de Amsterdamsestraatweg en de Kop van Lombok, liet Van Zanen vorige week al weten. In al deze wijken komt drugshandel voor. In de omgeving van de Amsterdamsestraatweg spelen problemen met illegale prostitutie en de Kop van Lombok is een broeinest van witwassen en heling.
"Het zijn dingen die niemand zal verrassen, maar die we natuurlijk nog wel even moeten aantonen", aldus de burgemeester. "Dan gaat het vooral om de handel en productie van drugs, witwassen, fraude. Ook vallen specifieke locaties en netwerken op, zogenaamde broedplaatsen. Met zo'n rapport is het nog niet geregeld, maar brengen we het wel steeds beter in beeld en kunnen we een aanpak verzinnen."

CRIMINELEN

Voornaamste doel is om de criminele activiteiten te verstoren, al is dat wel een kwestie van de lange adem, weet Van Zanen. "Het is geen kwestie 'hup, we arresteren ze', anders hadden we dat allang al gedaan. Maar ik ben er blij mee dat politie, justitie, actieve mensen uit de buurt, onze eigen mensen van veiligheid en toezicht, bij elkaar zijn gaan zitten."
Zo kunnen de betrokkenen kijken naar de feiten achter de cijfers. "Is het alleen maar een inbraak of overval, of gebeuren daar meer dingen? Denk aan de bankier in Lunetten, of denk aan de garages in Overvecht. Ik ben blij dat het rapport er ligt. Niet dat je er blij van wordt dat er nog een hoop werk te doen is, maar het is goed dat we dat zien nu."

KOERIER OF KRANTENWIJK

Naast het verstoren van de criminelen wil de burgemeester jonge Utrechters ook weerbaar maken voor de verleidingen. "Dat ze niet voor dat tientje gaan wat ze uit criminele activiteiten kunnen verdienen, maar dat ze iets anders gaan doen. Jongeren die de verleiding van het snelle geld als drugskoerier laten zitten, om liever een krantenwijk te gaan doen."

Burgemeester Van Zanen gaat strijd aan met ondermijnende criminaliteit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.